Putin'den Wagner askerlerine: Rusya'ya bağlılık yemini edin

Rusya Wagner Vladimir Putin
Putin'den Wagner askerlerine: Rusya'ya bağlılık yemini edin
Fotoğraf: DepoPhotos

Vladimir Putin, liderleri Yevgeny Prigojin'in öldüğüne inanılan uçak kazasının ardından Wagner Grubu askerlerine Rusya'ya bağlılık yemini etmelerini emretti.

Bu emir, Kremlin'in Batı'da Prigojin'in kendi emriyle öldürüldüğü yönündeki iddiaları "mutlak yalan" olarak nitelendirmesinin ardından geldi.

Rusya, Prigojin'in cesedinin Moskova'dan St Petersburg'a giderken düşen özel jetin ardından bulunan on ceset arasında olduğunu henüz teyit etmedi, ancak İngiliz yetkililer bunun "kuvvetle muhtemel" olduğuna inandıklarını söylediler.

Putin, Wagner paralı askerlerini daha sıkı kontrol altına almak için derhal harekete geçti ve derhal yürürlüğe girecek değişikliği getiren kararnameyi imzaladı.

Kremlin'in internet sitesinde yayınlanan kararname, ordu adına çalışan ya da Moskova'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" olarak adlandırdığı operasyona destek veren herkesin Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu kılıyor.

Kararnamede Rusya'nın savunmasının manevi ve ahlaki temellerini oluşturmaya yönelik bir adım olarak tanımlanan yemin metninde, yemin edenlerin komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine harfiyen uyacaklarına dair söz verdikleri bir cümle de yer alıyor.

Bu yemin, Prigojin liderliğindeki birliklerin Haziran ayında Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa liderlik etmesini protesto etmek amacıyla Moskova'ya yürüdüğü kısa süreli isyanın ardından geldi.

Çatışma Prigojin'in Rusya'yı terk ederek Belarus'a gitmeyi kabul etmesiyle sona ermişti.

Lukaşenko, Prigojin'i uyarmış

Belarus lideri Alexander Lukaşenko, devlet haber ajansı Belta'ya yaptığı açıklamada Prigojin'i hayatını koruması için iki kez uyardığını söyledi. Lukaşenko, "İlk kez onu aradığımda, onlar Moskova'ya yürürken görüşmeler (yapılıyordu). Ona şunu söyledim: 'Yevgeny, halkını ve kendini mahvedeceğini anlıyor musun? Cepheden yeni dönmüştü. Bir dürtüyle şöyle dedi: 'O zaman öleceğim, lanet olsun!" diye konuştu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Prigojin'in Moskova'nın kuzeyinde düşen uçakta bulunduğuna dair "henüz kesin bir kanıt" bulunmamakla birlikte, öldüğüne dair varsayımın inandırıcı olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Rus yetkililer özel jetin Wagner şefi ve bazı üst düzey görevlilerini taşıdığını ve uçak düştüğünde içindeki herkesin öldüğünü söyledi.

Savunma Bakanlığı, Wagner'in ikinci adamı Dimitry Utkin ve lojistik şefi Valery Chekalov'un ölümlerinin bir "liderlik boşluğu" yarattığını belirterek, ölümünün özel ordusu üzerinde "neredeyse kesinlikle derin bir istikrarsızlaştırıcı etkisi olacağını" söyledi.

Prigojin'in Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesine meydan okuyan kısa süreli bir isyan başlattığı için intikam amacıyla öldürüldüğüne dair yoğun spekülasyonlar var ancak kanıt yok.

Ancak Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Cuma günü yaptığı açıklamada kazanın arkasında Kremlin'in olduğu iddialarını "tamamen yalan" diyerek reddetti.

Kazayı soruşturan Rus yetkililer enkazdan çıkarılan 10 cesedin kimliklerini henüz resmi olarak teyit etmedi.

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Putin Rusya Wagner Prigojin