Putin'den Batı'ya: Rusya dayandı, başaramadınız

Rusya Vladimir Putin döviz
Putin'den Batı'ya: Rusya dayandı, başaramadınız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya, eşi görülmemiş baskıya dayandı. Ülke ekonomisinde durum gittikçe istikrar kazanıyor. Ruble güçleniyor. Döviz kuru yılbaşındaki seviyelere geri dönüyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisine yönelik hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Batılı ülkelerin yaptırımlarla arzuladıkları hedeflere ulaşamadıklarını söyledi.

Batılı ülkelerin, Rus bankacılık sistemini çökertmeyi ve marketlerde ürün kıtlığı yaşanmasını hedeflediğini söyledi: "Ancak Rusya'ya yönelik bu siyasetin işe yaramadığını söyleyebiliriz. Dahası, bu yaptırımlar uygulayanlara da zarar veriyor. Enflasyon ve işsizliğin artması, ABD ve Avrupa'da ekonomik koşulların bozulması, Avrupalıların hayat standartlarının düşmesinden bahsediyorum."

Rusya'nın söz konusu "eşi benzeri görülmemiş" baskıya dayandığını söyleyen Putin,  "Durum istikrara kavuşuyor. Rublenin döviz karşısındaki değeri şubatın ilk yarısındaki seviyeye döndü. Bankalarda nakit döviz tekrar mevcut hale geliyor ve vatandaşların mevduatları hacmen büyüyor” ifadelerini kullandı. 

Enflasyon dalgasında destek vurgusu

Putin, enflasyonun yüksek bir seviyede olduğunu kabul etti: "8 Nisan itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 17,5 seviyesinde. Bunlar yüksek rakamlar. Vatandaşlar bunu aile bütçelerinde hissediyor, fiyatların yükseldiğini görüyorlar ve bizler de vatandaşlara bu enflasyon dalgasıyla mücadelede destek olmalıyız."

Putin, dost olmayan ülkelerin kısıtlamaları nedeniyle iç piyasadaki ticari olanakların etkilendiğini, ihracat ve ithalatta tedariklerin sevkiyatında ve ödemelerde sorunlar yaşandığını vurguladı.

Şirketlere söz konusu süreçte destek olunması gerektiğine işaret etti: "İş dünyasına, güvenilir ticaret ortaklarıyla ulusal para birimleriyle ticarete geçişin hızlandırılması dahil azami destek vermeliyiz. Yeni, değişen koşullarda çok daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum." 

 

Kaynak: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ruble döviz kuru