Putin 'Wagner'den atama yaptı! Prigojin'in eski yardımcısıydı

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Wagner Vladimir Putin
Putin 'Wagner'den atama yaptı! Prigojin'in eski yardımcısıydı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki gönüllü askerleri koordine etmesi için eski bir Wagner Grubu yardımcısını seçti. 

Kremlin'den yapılan açıklamada Wagner Grubu lideri Yevgeny Prigojin'in eski yardımcısı Andrei Troshev'in atandığını duyurdu.

Kremlin açıklamasına göre, Putin, Troshev'e görevinin "başta Ukrayna'daki savaşa atıfta bulunan özel askeri operasyon bölgesinde olmak üzere çeşitli muharebe görevlerini yerine getirebilecek gönüllü birlikler oluşturmakla ilgilenmek" olduğunu söyledi.

Eski bir albay olan Troshev daha önce Rus ordusunda Afganistan, Çeçenistan ve Suriye'de görev yapmıştı. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Troshev'in halen Savunma Bakanlığı'nda çalıştığını söyledi.

Yorumculara göre, Prigojin'e bağlı paralı askerin atanması, Rus askeri yetkililerinin Wagner Grubunu işgal çabalarına entegre etmek için çalıştığını gösteriyor.

Geçen ay Rus hava sahasında seyahat ederken gizemli bir uçak patlaması sonucu öldüğü bildirilen Prigojin, Haziran ayı sonlarında Putin'e karşı başarısız bir meydan okuma sahnelemişti.

Savaş lordu, gözlemcilerin Putin rejimine karşı en önemli meydan okuma olarak adlandırdıkları bu girişimi başlatmış ancak 25,000 kişilik paralı asker gücünü Moskova'nın 200 kilometre yakınına kadar yürüttükten sonra Prigojin operasyonu aniden sona erdirmiş ve birliklerine Belarus'a sürgüne gitmeden önce evlerine dönmelerini emretmişti.

Paralı asker birliği daha önce Rus ordusuyla iş birliği yapmış ve Haziran darbesinden sonra müttefik Belarus'ta askerleri eğitmişti.

Kaynak: Ajans Bizim

Putin ukrayna Wagner Rusya Ukrayna savaşı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Rusya