Putin nükleer kapasiteli seyir füzesi Burevestnik'i duyurdu

Rusya Askeri teknoloji Vladimir Putin
Putin nükleer kapasiteli seyir füzesi Burevestnik'i duyurdu

Putin, Moskova'nın binlerce mil menzile sahip, nükleer güçle çalışan ve nükleer kapasiteli bir seyir füzesi olan Burevestnik'i ilk kez başarıyla test ettiğini söyledi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güçlü yeni bir stratejik füzeyi başarıyla test ettiğini açıkladı. 

Ayrıca, analist ve gazetecilerden oluşan yıllık bir toplantıda Rusya'nın yeni nesil nükleer silahlarının bir diğer kilit unsuru olan Sarmat kıtalararası balistik füze sistemi üzerindeki çalışmalarını neredeyse tamamladığını bildirdi. 

Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın nükleer gücünü dünyaya defalarca hatırlatan Putin, "aklı başında hiç kimsenin Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayacağını" ifade etti. 

Putin, "Eğer böyle bir saldırı tespit edilirse o kadar çok sayıda füzemiz havada belirir ki... Yüzlerce, yüzlerce... Tek bir düşmanın bile hayatta kalma şansı olmazdı" dedi.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önceki yıl olan 1990'dan bu yana nükleer patlama içeren bir test gerçekleştirmedi, ancak Putin bu tür testlere yeniden başlama olasılığını da dışlamadı.

Putin, ABD'nin nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmayı onaylamadığını, Rusya'nın ise hem imzaladığını hem de onayladığını belirtti. Rusya'nın parlamentosu Duma'nın onayını geri çekmesinin teorik olarak mümkün olduğunu söyledi.

Askeri analistler Rusya, ABD ya da her ikisi tarafından nükleer denemelerin yeniden başlatılmasının, iki ülke arasındaki gerilimin son 60 yılda hiç olmadığı kadar yüksek olduğu bir dönemde son derece istikrarsızlaştırıcı olacağını söylüyorlar.

Putin, Şubat ayında Rusya'nın her iki tarafın da konuşlandırabileceği nükleer silah sayısını sınırlayan New START anlaşmasına katılımını askıya aldı.

Ancak Putin, Rusya'nın kendisine yönelik bir nükleer saldırıya karşılık olarak ya da devletin varlığına yönelik bir tehdit durumunda nükleer silahları ateşleyebileceğini söyleyen nükleer silahların fiili kullanımına ilişkin doktrinini yeniden yazmasına gerek olmadığını söyledi.

Nükleer eşiğin düşürülmesi 

Putin, nükleer kullanım eşiğinin düşürülmesini savunan Rus analist Sergei Karaganov'un sorusunu yanıtlarken "Bunun için bir gereklilik görmüyorum" ve ekledi:

"Bugün Rus devletini ve Rus devletinin varlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. Hayır. Bence aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimse Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayı düşünmez."

Karaganov, "rakipleri kontrol altına almak, korkutmak ve ayıltmak" için Rusya'nın nükleer kullanım eşiğini düşürmesinin zamanının geldiğini savunarak hem Rus hem de Batılı strateji analistlerinin tepkisini çekti.

Yakın tarihli bir makalesinde Rusya'nın Avrupa ülkelerine ve Avrupa'daki ABD üslerine nükleer saldırı tehdidinde bulunarak düşmanlarını "sarsması" gerektiğini yazdı.

Kaynak: Haber Global TV

askeri teknoloji Rusya Rus ordusu nükleer Vladimir Putin