Putin'e ömür boyu dokunulmazlık hakkı!

Rusya Vladimir Putin
Putin'e ömür boyu dokunulmazlık hakkı!

Rusya'nın yasama sisteminin alt meclisi Duma'da, mevcut başkan Vladimir Putin ve hayatta olan devlet başkanlarına ömür boyu dokunulmazlık sağlayacak yasa tasarısı ilk oylamayı geçti

Rusya'da, devlet başkanlığı yapmış kişilerin ömür boyu dokunulmazlığa sahip olmasını sağlayan yasa tasarısı kabul edildi.

Milletvekilleri, devlet başkanlığı yapanların görev süreleri bittikten sonra da dokunulmazlıklarının sürmesi ve haklarında cezai kovuşturulma açılmasının önüne geçen bir tasarıyı, Parlamentonun birinci kanadı Duma’da kabul etti.

Vladimir Putin’in korunması için hazırlandığına yönelik eleştirilere neden olan tasarı, eski devlet başkanları ve ailelerine, görev süreleri bittikten sonra bile haklarında gözaltı, tutuklama, ev araması, cezai ve idari soruşturma açılmasının önünü kapatıyor.

Yine eski devlet başkanlarına verilen dokunulmazlık gereği, görev süresi bittikten sonra, konut, özel otomobil, ofis, bavul ve belgelerinin aranması yasaklanıyor. Tasarıya göre, dokunulmazlık, sadece ihanet ve diğer ciddi suçlar için kaldırılabilecek.

PUTİN GÖREVİNİ BIRAKACAK MI?

Şu anda, eski başkanlar yalnızca görevdeyken işlenen suçlardan dolayı cezadan muaf tutuluyor. Putin halen görevde olduğu için 2008-2012 yılları arasında devlet başkanı olan Dmitry Medvedev, tasarının onaylanması halinde bu yasadan faydalanabilecek Rusya'nın yaşayan tek eski başkanı.

Yasa tasarıları 68 yaşındaki Putin'in istifa etmeyi planladığına dair söylentileri tekrar gündeme getirdi, ancak Kremlin sağlığının iyi olduğunu söyleyerek bu söylentileri yalanladı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Duma Vladimir Putin