Putin'den kritik uyarı: Uygarlığın sonu olabilir!

Rusya Vladimir Putin
Putin'den kritik uyarı: Uygarlığın sonu olabilir!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans aracılığı ile katıldığı Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında yaptığı konuşmada farklı konularda kritik mesajlar verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, teknoloji devi şirketlerin, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladığını belirterek, "ABD'deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar." dedi.

Putin, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" haftasında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyadaki sorunları ve eşitsizlikleri artırdığını söyledi. 

"20’nci yüzyılda çözülmeyen problemler bildiğiniz üzere 2’nci Dünya Savaşı felaketini tetikledi. Günümüzde belki böylesine büyük boyutlu sıcak bir ihtilaf çıkmayabilir. Ancak yine de uyarıyorum, dünyamız tarihten örnek alacak olursak 1930 yıllarını yaşıyor. Her an her şey olabilir. Bir kıvılcım herkesin herkese karşı savaşmasına yol açabilir. Bu da uygarlığımızın sonu olur. Dünyada çözüm bekleyen sorunlar için masaya oturma zamanı" dedi.

Koronavirüs salgınının daha önce dünyada biriken sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Putin, "Ekonomik kalkınma modellerinin ve araçlarının krizini görüyoruz” dedi. Bu sorunun çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğini ifade eden Rusya lideri Putin, aksi halde dünyada sağ-sol radikalizmi, farklı radikal durumlar, birçok ülkelerin iç politikalarında sorunlar ve dünya kamuoyunda kutuplaşmaya gidilebileceğini dile getirdi.

Küreselleşmenin, Amerikan ve Avrupalı şirketlerin karlarında önemli artışlara neden olduğunu vurgulayan Putin, "Artan gelirleri ise bilindiği gibi nüfusun ancak yüzde 1'i aldı. Diğer insanların hayatlarında ne oldu? 30 yıldır bazı gelişmiş ülkelerde vatandaşların yarısından fazlasının gelirleri durdu, artmadı ancak eğitim ve sağlık hizmetlerinin maliyeti 3 kat arttı." ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS AŞISINA ERİŞİM ÇAĞRISI 

Putin konuşmasının büyük bir bölümünde dünyadaki ekonomik sorunlar ve koronavirüs salgını ile ilgili açıklamalarda bulundu. Putin, "Kimi ülkelerde koronavirüs aşısına erişim olmaması dünya çapında bir tehdit haline gelebilir. Küresel ekonomide, politikada, sosyal hayatta ve teknolojide yaşanan köklü dönüşümleri fark etmemek zor. Koronavirüs salgını uzun zaman önce yapılmamış yapısal değişikliklere teşvik etti. Bu da değişikliklerin uygulanması girişimlerini hızlandırdı" dedi.

"TOPARLANMADA DEVLETİN ROLÜ ARTACAK"

Vladimir Putin, gerçek ve sanal ekonomiler arasında büyüyen uçuruma dikkati çekerek, "Dünyanın birçok ülkesinden ekonominin reel sektör temsilcileri bana bunu sık sık anlatıyor. Gerçek ve sanal ekonomiler arasındaki uçurum gerçek bir tehdit oluşturuyor ve bu durum çok ciddi, öngörülemeyen şoklara neden olabilir." dedi.

Küresel kalkınmadaki istikrarsızlığın ana nedeni olarak birikmiş sosyoekonomik sorunlara işaret eden Putin, bu nedenle temel sorunun "toparlanmanın uzun vadede tam olarak sürdürülebilir olmasını sağlamak için, küresel ve ulusal ekonomileri hızlı bir şekilde eski haline getirmek için nasıl bir eylem mantığının inşa edileceği" olduğunu söyledi.

Küresel ekonomik toparlanma sürecinde devletin payının artacağı öngörüsünde bulunan Putin, şöyle devam etti: "Ekonominin daha da gelişmesi büyük ölçüde bütçe teşviklerine dayalı olacak ve burada devlet bütçeleri ve merkez bankaları kilit rol oynayacak. Aslında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tür eğilimleri zaten görüyoruz. Sosyoekonomik alanda devletin, daha fazla sorumluluk ve devletler arası yakın etkileşim sağlaması gerekmektedir."

SOSYAL MEDYA ELEŞTİRİSİ 

Putin küresel sosyal medya şirketlerini de eleştirerek, "Sosyal medya devlerinin işlerinin sınırlarının nerelere varabileceğini gördük, kendilerince kamu yönetimi yapmaya çalışıyorlar. Sosyal medya devlerinin şimdi hükümetler ile rekabet ettiklerini görüyoruz. Tekel olma konumları, bu kurumların çıkarlarının toplumunkilerle aynı olup olmadığı konusu soru işaretleri oluşturuyor" diye konuştu.

"Tek kutuplu bir dünya düzeni kurma denemeleri geride kaldı" diyen Putin, "Söz konusu model, medeniyetin temellerine aykırı olurdu. Şu an dünyada çeşitli gelişim merkezleri oluşmuş durumda. Bu durumun anarşiye dönüşmemesi için de söz konusu merkezlerin çıkarlarının koordine edilmesi adına bir mekanizma oluşturulması mühim bir konu” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, son dönemde küresel gündemde daha fazla tartışılan teknoloji şirketlerine dair değerlendirmelerde de bulunan Putin, "Hizmete dayalı başarılı bir şirket ile büyük verileri toplayarak toplumu kendi takdirine göre kaba bir şekilde yönetmeye çalışan, meşru demokratik kurumların yerini alan bir şirket arasındaki çizgi nerededir?" ifadesini kullandı. 

Söz konusu şirketlerin yaklaşımına ilişkin son örneğin ABD'de yaşandığını savunan Putin, şunları kaydetti:

"Teknoloji devi, ağırlıklı olarak dijital alandaki şirketler, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladı. ABD'deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar."

Kaynak: AA

Vladimir Putin