Putin 13 yıl sonra Çeçenistan'da

Ajans Bizim
Vladimir Putin Rusya Ramazan Kadirov
Putin 13 yıl sonra Çeçenistan'da
Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu akşam, Ramzan Kadirov tarafından demir yumrukla yönetilen ve 2011 yılından bu yana ziyaret etmediği Kafkasya'daki Rus cumhuriyeti Çeçenistan'a geldi.

Rus devlet televizyonu Vladimir Putin'in gelişini, helikopterden inişini ve pistte Ramzan Kadirov ve en yakın yardımcıları tarafından karşılanışına ilişkin görüntüleri yayınladı.

Kadirov, “Halk mutlu olacak. Başkanın Cumhuriyete gelmesinden dolayı mutlu olacaklar. Bizim için bu bir teşvik, bir enerji artışı. Bu büyük bir sevinç” dedi.

Çeçen lidere göre, Vladimir Putin ziyaretine, 2004 yılında İslamcı isyancılar tarafından düzenlenen bir saldırıda öldürülen babası ve Çeçenistan'ın başkanı olan selefi Ahmet Kadirov'un mezarını ziyaret ederek başladı.

Vladimir Putin'in Çeçenistan ziyareti, bugün Kafkasya'daki bir diğer Rus cumhuriyeti olan Kuzey Osetya'daki Beslan'a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. 

Putin burada, 2004 yılında Çeçen İslamcı bir grup silahlı adam tarafından bir okula yapılan kanlı rehin alma eyleminin kurbanlarını andı.

Çeçenistan 1990'lı ve 2000'li yıllarda, Rus federal güçleri ile gittikçe İslamcılaşan, tüm bölgeye yayılan ve 2015 yılında IŞİD'e biat eden ayrılıkçı bir isyanı karşı karşıya getiren iki ölümcül çatışma yaşadı.

Bu Rus cumhuriyeti, 2007 yılından bu yana bu bölgede çok sayıda insan hakları ihlali yapmakla suçlanan Ramzan Kadirov tarafından yönetiliyor.

Vladimir Putin'in ziyareti, Ukrayna güçlerinin 6 Ağustos'ta Rusya sınırındaki Kursk bölgesine sürpriz bir saldırı başlatarak yaklaşık 100 kasabayı ele geçirdiği bir döneme denk geldi. 

Çeçen kuvvetleri, Ukrayna'nın bu saldırısına karşı koymak üzere Kursk bölgesinde konuşlandırıldı.