Polonyalı Profesör: Türk Devletleri Teşkilatı küresel nüfuza sahip olabilir

Türk Devletleri Teşkilatı Türkiye Kazakistan Polonya
Polonyalı Profesör: Türk Devletleri Teşkilatı küresel nüfuza sahip olabilir

Türkiye ve Kazakistan'da çalışmalarda bulunan Polonyalı akademisyen Jakub Jakusik, Türk Devletleri Teşkilatı'nın ortak politikalar konusunda işbirliği yapması halinde önemli küresel nüfuza sahip bölgesel bir güç hale gelebileceğini söyledi.

Adam Mickiewicz Üniversitesi'nden Prof. Jakub Jakusik, 2004 yılında Türkiye'de ve sonrasında da Kazakistan'da kalarak Türk ve Orta Asya Kültürü'ne dair araştırmalar yaptığını söyledi.

Dortora tezi için iki ülke arasında ikili ilişkileri geliştiren tarihsel bağlantılar ve çağdaş eğilimleri araştıran Jakusik, "Türk Devletleri Teşkilatı nispeten yeni olmasına rağmen küresel bir rol oynayabilir. Bölgesel işbirliğinin önemli bir rolü var. Kazakistan'dan Orta Asya'ya, Hazar Denizi'nden Azerbaycan ve Türkiye'ye kadar uzanan Türkçe konuşan ülkeler, ortak politikalar üzerinde işbirliği yapabilirlerse, önemli küresel nüfuza sahip bölgesel bir güç haline gelebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Polonya'da Türkiye araştırmaları alanında 3 bölümün bulunduğunu kaydeden Leh Profesör, Türkiye'nin Türk devletleri arasında önemli bir gelişme göstermesi nedeniyle Türkçe çalışmalarının önem kazandığını vurguladı.