Polonya'ya sığınan Afgan çocuk zehirli mantar yedikten sonra hayatını kaybetti

Polonya'ya sığınan Afgan çocuk zehirli mantar yedikten sonra hayatını kaybetti

Afganistan'ın başkenti Kabil'den tahliyeleri güvenlik nedeniyle son tarih olan 31 Ağustos'tan önce durduran Polonya'da Kabil'den sığınma için gelen ikinci bir çocuk daha içinde köygöçüren mantarı bulunan çorbayı içtikten sonra hayatını kaybetti

Kabil'den Polonya'ya sığınmak için gelen ikinci bir çocuk içinde köygöçüren mantarı bulunan bir çorbayı içtikten sonra hayatını kaybetti. Ailenin mantarları zehirli olduğunu bilmeden karantina binasının etrafından topladığı belirtildi. 

6 yaşındaki çocuğa acil bir karaciğer transferi yapılsa da kurtarılamadığı bildirildi. Çocuğun 5 yaşındaki kardeşi de perşembe günü Varşova'daki aynı hastanede hayatını kaybetti.

Çocukların 17 yaşındaki ablaları tedavi olup taburcu edildi. Doktorlar, mantardaki zehrin yetişkinlerde daha az etkili olduğunu dile getirdiler. 

Yetkililer, ölümlere yetkililerin dikkatsizliğinin sebep olmuş olma ihtimali üzerinde duruyor. 

2 yetişkin ve 4 çocuktan oluşan ailenin zehirli mantarla çorba yapıp içtiği belirtilirken, savcılar karantina merkezi çalışanlarını sorgulamaya başladı. Polonya Dışişleri Bakanı, ölümlere "dikkatsizliğin" sebep olduğu iddialarını kabul etmedi.

Polonyalı yetkililer, yeterli yiyecek verilmediği için Afgan mültecilerin çevreden mantar toplayıp yediği iddialarını yalanlarken, Afgan vatandaşlara yabani mantar yememeleri konusunda uyarıda bulunuldu. 

Polonya'da bazıları ölümcül olmakla birlikte 250'den fazla zehirli mantar olduğu bildiriliyor. 

25 AĞUSTOS'TA TAHLİYELERİ DURDURDULAR

Polonya’nın Afganistan’ın başkenti Kabil’den tahliyeleri 25 Ağustos'ta güvenlik nedeniyle durdurduğu bildirilmiş, Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz yaptığı açıklamada, Kabil’de Taliban'ın kontrolü ele almasının ardından ülkeyi terk etmek isteyenlerin Kabil havaalanından tahliyelerinin güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu belirtmişti. 

Kararın ABD ve İngiliz yetkililere danışıldıktan sonra alındığı bilgisini paylaşan Przydacz, "Güvenlik durumuna ilişkin raporların uzunca analiz edilmesinden sonra, diplomat ve askerlerimizin hayatlarını daha fazla riske edemeyiz." ifadesini kullanmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan zehirli mantar polonya