Paşinyan, Rusya'yı hedef aldı: "Güvenliğimiz için Rusya'ya bel bağlamayız"

Azerbaycan Vladimir Putin

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, uluslararası basında Rusya'yı eleştirdi. Paşinyan, Politico dergisine verdiği röportajda, "Güvenliğimiz için Rusya'ya bel bağlamayız" dedi.

Politico dergisine konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın hedefinde Moskova vardı. Paşinyan, daha önce İtalyan basınına verdiği röportajdaki ifadelerini yineledi, "Güvenliğimiz için Rusya'ya bel bağlamayı" dedi.

Ermenistan Başbakanı, bağımsız ve özgür bir ülke olmak istediklerini vurgulayarak "Dışa bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltmalıyız" diye konuştu.

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın kapasitesinin değiştiğini söyleyen Paşinyan, Moskova'nın Türkiye ve Azerbaycan'ı uzaklaştırmaktan korktuğunu ifade ederek, iki ülkenin de Rusya için savaşın başından bu yana kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

RUSYA'YI KIZDIRACAK YENİ HAMLE

Paşinyan, Rusya'yı kızdıracak bir diğer hamleye hazırlanıyor. Ermeni Başbakan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul eden Roma Tüzüğü'nü onaylayacağını duyurdu.

Meclis'te yaptığı konuşmada, "Roma Tüzüğü benim talebim doğrultusunda milletvekillerimizin desteğiyle onaylanacaktır" ifadelerini kullandı.

Peki, bu ne anlama geliyor? Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rus lider Putin hakkında savaş suçlarından sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarmıştı. Yani eğer tüzük kabul edilirse, Putin Ermenistan topraklarına ayak bastığı anda tutuklanabilir.

Putin son olarak kasım ayında Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü toplantısı için Erivan'a gitmişti.

ERMENİ YÖNETİMİ SIRTINI ABD'YE YASLIYOR

Rusya'dan uzaklaşan Ermeni yönetimi sırtını ABD'ye yaslıyor. Ermenistan ve ABD orduları, Ermenistan topraklarında ortak tatbikat düzenliyor. 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde başlayan "Ortak Kartal" tatbikatı, 20 Eylül'e kadar sürecek.

ABD'ye göre tatbikatın amacı uluslararası barışı koruma misyonlarına katılan birliklerin birlikte çalışma kabiliyetini geliştirmek.

Rusya'dan yapılan açıklamalarsa iki ülke arasında sorun olmadığı yönünde. Rus lider Putin, Ermenistan'ın Rusya ile müttefikliği bozduğu iddialarını yalanladı, "Aramız iyi, Paşinyan'la sorunumuz yok" dedi ancak Ermenistan-ABD tatbikatı Moskova'da rahatsızlık yarattı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada ABD'den "Saldırgan bir NATO ülkesi" olarak bahsetti ve Ermenistan'ı uyardı:

"Tabii ki saldırgan bir NATO ülkesinin Trans Kafkasya bölgesine girmeye çalışmasından iyi bir şey çıkamaz. Bunun Ermenistan da dahil kimse için iyi bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ermenistan'ın adımlarından üzüntü duyuyoruz."

Kaynak: Haber Global TV

Nikol Paşinyan Rusya Vladimir Putin Azerbaycan Politico