Otellerden barakalara! Evsizler sürgüne yollanıyor...

ABD
Otellerden barakalara! Evsizler sürgüne yollanıyor...

Pandemi nedeniyle boş kalan otel odalarına evsizleri yerleştiren New York Belediyesi, normalleşme adımları çerçevesinde apar topar evsizleri baraka tipi barınaklara yerleştirmek istiyor. Federal mahkeme buna karşı çıkarken sokakta kalan evsizler ise adeta sürgüne gönderilmekte...

New York, otellerde kalan 8 bin evsizi baraka tipi barınaklara taşımayı planlasa da salı günü bir federal yargıç; yetkililerin, evsizlerin sağlığını yeterince dikkate almadıklarına hükmederek taşınma işleminin gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Belediye, taşınma işlemi gerçekleşmeden önce yeni yerin yeterli koşullara sahip olup olmadığını tamamen denetleyene kadar hiçbir engelli bireyi yeni bir kalacak yere nakledemeyecek.

Otellerden barakalara! Evsizler sürgüne yollanıyor... - Resim : 1

EN AZ BİR HAFTA...

Hukuki Yardım Derneği'nin avukatı Joshua Goldfein, kentin bu tarz bir düzenleme için kimin uygun olup olmadığını bilmediğini ve bunun için tüm programın en az bir hafta duraklatıldığını aktardı. Goldfein, “Herkesle tek tek görüşmeleri gerekecek” diyor.

Evsizlere Hizmet Departmanı adına açıklamada bulunan bir sözcü ise yetkililerin süreç için küçük bir düzenleme yaptıklarını ve uygulamanın bir hafta sonra kaldığı yerden devam edeceğini ifade ediyor.

'NORMALE DÖNÜŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM!'

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, pandemi sürecinde özel otel odalarında kalan binlerce evsizin barınaklara taşınmasının, normale dönüş noktasında önemli bir adım olacağının altını çizmekte. Evsizlerin barınaklarda bir odada yaklaşık 20 kişi kalacak şekilde barınması bekleniyor.

Otellerden barakalara! Evsizler sürgüne yollanıyor... - Resim : 2

Bu taşınma evsizleri, Manhattan'ın merkezinden dışarı atmak anlamı da taşımakta. Diğer önlemler arasında; evsizlerin kaldığı kampların kaldırılması ve metrolardaki ihbar sisteminin, yolcuların dilencilerle ilgili şikayette bulunmalarına ve evsizleri sosyal yardım çalışanlarının gelmesi için bildirmelerine izin verecek şekilde genişletilmesi de yer alıyor.

EVSİZLERİ TOPLAYIP ŞEHRİN DIŞINA ATIYORLAR

Haftalardır okul otobüsleri Times Meydanı, Chelsea ve Upper West Side da dahil olmak üzere New York'un pek çok merkezi noktasından evsizleri topluyor ve şehir dışına çıkarıyor. Bu uygulama, evsizlerin ve evsizlerin haklarını savunan avukatlar ile aktivistlerin protestolarına sebebiyet verdi.

Federal hakimin kararından saatler önce, Evsizlere Hizmet Departmanı'nın ofislerinin bulunduğu Lower Manhattan binasının lobisinde altı kişi gözaltına alındı. Protestoları gerçekleştirenler, şehrin evsizleri adeta dışarı itmeye çalışmasını, binlerce insanı ortadan kaldırmayı amaçlayan bir halkla ilişkiler kampanyası olarak görüyor.

'PERVASIZCA...'

Aynı zamanda koronavirüs salgınında bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bir varyant baskın olmaya başlamışken, yüzde kaçının aşı olduğu bilinmeyen evsizlerin gruplar halinde barınaklarda kalmaya zorlanmasının pervasızca bir hareket olduğu da ifade ediliyor.

Bu noktada Hukuki Yardım Derneği davada, şehrin yetkililerini insan haklarını ihlal etmek, insanların yaşamını tehlikeye atmak ve New York'un evsizlerini ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakmakla suçladı.

Kararı veren Brooklyn Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Gregory Howard Woods, nakil işleminden en az 7 gün önce kişiye bildirim yapılması gerektiğine ve bu nakile uygun olup olmadığının yüz yüze görüşmeyle tespit edilmesi gerektiğine hükmetti.

Verilen karar, pandemi sırasında engelli kadınlara barınak olarak hizmet veren Empire State Building yakınlarındaki bir butik otelde yaşayan Michelle Ward gibi pek çok insan için oldukça kıymetli bir erteleme oldu.

Otellerden barakalara! Evsizler sürgüne yollanıyor... - Resim : 3

'BUNU KALDIRAMAM'

Yürüteç kullanan 49 yaşındaki Ward, şiddetli siyatik, astım, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyondan muzdarip olduğunu söylüyor. Konaklama için yaptığı başvuru sonrasında otelde kalmasına izin verilen ancak ona rağmen karardan önce çıkarılacağı söylenen Ward, Bronx'ta 10 kişinin bir odayı paylaştığı yurt tipi bir barınağa transfer edilmeyi bekliyordu.

Ward, “Bunu kaldıramam” diyor. 36 yaşındaki Mike Roberts ise New York'ta kendi deneyimini aktarırken bazı otellerin evsizleri zorla çıkardığını söylüyor. Evsizler sorunu bir kriz olma yolunda giderken Los Angeles'ta evsizlerin parklar, okullar ve kütüphaneler çevresine sığınmaları yasaklandı. Bu bölgelerden (fotoğrafta üstte) evsizlerin eşyaları polis tarafından kaldırıldı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta "N.Y.C.’s Plan to Move Homeless People From Hotels Is Blocked by a Judge" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD evsizler New york Los Angeles