Ortadoğu'yu değiştiren suikast! İşte Kasım Süleymani suikastının perde arkası

ABD İran

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani bundan 1 yıl önce, ABD tarafından Irak'ta öldürüldü. Suikastın üzerinden bir yıl geçti ama bölgede gerilim hala yüksek. İşte Süleymani suikastının perde arkası.

3 Ocak 2020'de Ortadoğu'da tarihi bir gece yaşandı. Amerikan ordusu, Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'i hava saldırısıyla öldürdü.

Bu, İran'ın Ortadoğu'da Şii ekseni yaratmak için izlediği mezhebi politikaya verilen en sert yanıttı. Kasım Süleymani Irak ve Suriye'de Şii milisleri örgütleyip İran'ın etkisini artırmaya çalışıyordu. İran için kahraman, ABD için bir teröristti. Ortadoğu'daki Amerikan askerleri ve diplomatlarına yönelik birçok saldırıdan Süleymani sorumlu tutuluyordu. Yıllardır Amerikan istihbaratının takibindeydi. Pentagon kaynaklarına göre Trump, öldürülmesi için şartlı onayı suikasttan 7 ay önce vermişti. Gelişme dünyada şok etkisi yarattı. 2020 yılı topyekün savaş tehlikesiyle başlamıştı. İlk kez bir ülke başka bir devletin üst düzey yetkilisini 3. bir ülkede meşru müdafaa çerçevesinde öldürmüştü. Irak bir anda kendini Amerika ile İran arasındaki askeri restleşmenin ortasında buldu. Herkes İran'ın atacağı adımı bekliyordu. İntikam yemini eden İran 8 Ocak'ta Irak'taki ABD üslerine füzeyle saldırdı. Üslerde sadece hasar oluştu. Amerikan askerleri sığınağa inmek için fırsat bulmuştu, ölen olmadı. ABD de misilleme yapmadı.İki ülke de doğrudan savaş istemediğini ortaya koydu ama tansiyon hep yüksek kaldı. 

Küresel siyasette taşlar yerinden oynarken suikastın meşru olup olmadığı tartışması başladı. Süleymani'nin öldürülmesi yasa dışı bir suikast mıydı yoksa terörle mücadele operasyonu muydu?  Trump yönetimi Süleymani'nin Irak'taki ABD elçiliklerine saldırı planlamak için Bağda'ta gittiğini öne sürüp öldürülmesinin meşru müdafaa olduğunu öne sürdü. BM'nin değerlendirmesi ise farklı oldu. Haziran 2020'de açıklanan raporda, "Süleymani ABD için tehdit teşkil etmiyordu. Bu yüzden öldürülmesi gayrimeşru" denildi.

Suikast sonrası İran'ın küresel siyasetteki konumu büyük darbe aldı. Ortadoğu'daki eli kesilmişti. Irak siyaseti de etkilendi. Ülke genelinde yayılan protestolarda hükümet sadece yolsuzlukla değil İran'ın kuklası olmakla suçlandı. İran ile sıkı ilişkileri olan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi görevden ayrıldı. Yerine ABD'nin desteklediği Mustafa Kazımi geçti. Şii politikacılar ise ABD askerlerinin ülkeden ayrılması için hükümet üzerinde baskıyı artırdı. Suikastın üzerinden bir yıl geçti ama bölgede gerilim hala yüksek. Trump'ın görevden ayrılmadan İran'a askeri saldırı için fırsat kolladığı öne sürülüyor. Biden'ın iktidara gelmesiyle tansiyonun düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Global TV

Kasım Süleymani İran ABD