Orta Doğu barut fıçısı! Gerginlik ve diplomatik çabalar sürüyor

HABER MERKEZİ
Dünya haberleri İran Irak son dakika İsrail Lübnan
Orta Doğu barut fıçısı! Gerginlik ve diplomatik çabalar sürüyor

Son olarak Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Orta Doğu'da dengeler iyice bozuldu. İran, Lübnan, Irak ve Suriye'de sıcak gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor? Öte yandan gerginlik ve diplomatik çabalar ise sürüyor. Peki bölgede son durum nasıl? İşte detayla

Hamas'ı siyasi büro şefi Haniye,  yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için gittiği Tahran'da suikast sonucu öldürüldü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye'nin, Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

PEKİ BÖLGEDE SON DURUM VE AÇIKLAMALAR NASIL?

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

"Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Haniye'nin suikasta uğradığını" aktaran İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.

İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN YENİ TEHDİT

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre Genelkurmay Başkanı Halevi, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün Beyrut’ta öldürülmesinin ardından ülkesinin Lübnan sınırında düzenlenen tatbikata katıldı.

Açıklamada, “Tatbikat, İsrail ordusunun çeşitli birimlerinin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Tatbikatta askerler, dağlık ve kentsel alanlarda savaşmak dahil olmak üzere çeşitli senaryolar konusunda eğitim yaptı.” ifadelerine yer verildi.

Halevi, tatbikata katılan askerlere yaptığı konuşmada, “Dün Hizbullah'ın en üst düzey askeri figürü olan ve aynı zamanda (Hizbullah Genel Sekreteri) Hasan Nasrallah'a çok yakın bir kişi olan ve aslında tüm askeri işleri ayarlayan Fuad Şükür’ü öldürme fırsatı bulduk.” dedi.

Lübnan'ı işgal etme ve Beyrut'ta başka suikastlar düzenleme imasında bulunan Halevi, şunları kaydetti:

“İsrail ordusu Beyrut'un bir mahallesinde nasıl hareket edeceğini ve belirli bir noktaya nasıl ulaşacağını biliyor. Aynı zamanda yer altında belirli bir noktaya nasıl saldıracağını da biliyor. Ayrıca içeride (Lübnan'da) büyük bir güçle nasıl savaşacağımızı da biliyoruz ve siz de bu hafta bunun için eğitim alıyorsunuz.”

"ORTA DOĞU'DA BİR ŞEY BAŞLARSA, TÜM DÜNYAYA YAYILIR"

Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem ise Lübnan hükümeti ve halkının savaş istemediğini belirterek, "Lübnan BMGK'nin 1701 sayılı kararına tam bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor" dedi.

Tarihin herkesi yargılayacağına işaret eden Hachem, "Mevcut durum çok acı. Gelecek karanlık. Orta Doğu'da bir şey başlarsa, tüm dünyaya yayılır" uyarısını yaptı.

'ATEŞKES İÇİN İLETİŞİM SÜRECEK'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da uğradığı suikast sonrasında da Gazze'de ateşkes için "bölgedeki hükümetlerle iletişim halinde olduklarını" söyledi.