'Ölü' kadın, tam 3 yıldır yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor

Fransa
'Ölü' kadın, tam 3 yıldır yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor

Fransa'da resmi kayıtlara yanlışlıkla ölü olarak kaydedilen ve varlıklarına el konmaya çalışılan Jeanne Pouchain adlı, 58 yaşındaki kadın, tam üç yıldır ölmediğini kanıtlamaya çalışıyor

Fransa'da resmi kayıtlara yanlışlıkla ölü olarak kaydedilen ve varlıklarına el konmaya çalışılan Jeanne Pouchain üç yıldır yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor. Özellikle de ödenmemiş borçları olduğu iddiaları üzerine yetkililerin sahip olduğu mülklere el koymaya girişmesinden beri sürekli bir korku içinde yaşıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, "Sorunum, ölmüş olduğumun ilan edilmesi" diyen Jeanne Pouchain'in kimlik belgesi ve sürücü ehliyetinin süreleri dolup yenilenmeyince, sosyal güvenlik numarası ve sağlık sigortası da iptal edilmiş.

Pouchain, "Ölüyüm. Mahkemelere göre ölüyüm, resmi kurumlara karşı ölüyüm. Herkes beni ölü sayıyor. Cehennemi bir döngüye düştüğüm hissini yaşıyorum. Artık dışarı çıkmıyorum çünkü gözaltına alınırsam, bir sorun yaşarsam neler olabileceğini bilmiyorum. Alışveriş yapmam gerekiyorsa kapanış saatine yakın kafamı eğerek çabucak ihtiyaçlarımı alıp çıkıyorum." derken, evin birçok ihtiyacını eşinin karşıladığını, arabayı da onun kullandığını söylerken, "Sabah kalkıyorum. Günün geçmesi için sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

"GERÇEKTEN ÖLDÜĞÜMÜ ANLADIM"

Pouchain, "Lyon Temyiz mahkemesinin bir kararıyla artık hayatta olmadığımı keşfettim. Mahkeme ilamını getiren görevliler bana 'merhum' Jeanne Pouchain'den söz ettiler. Belgeleri açıp baktığımda, gerçekten de ölmüş olduğumu anladım." dedi. 

'ÖLÜ' OLDUĞU İÇİN 17 BİN DOLAR TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA

Pouchain'in yıllar önce açtığı temizlik şirketinde çalışan bir kişi, bundan neredeyse 20 yıl önce işten çıkarıldığı için tazminat davası açmıştı. Dava Fransız yargı sisteminin karmaşık yapısı içerisinde oradan oraya gönderilirken uzun yıllar geçti ve en son gittiği Lyon'daki mahkeme 2017 yılında bu kişiye tazminat ödenmesini kabul etti. Fakat Jeanne Pouchain bütün bu zaman içerisinde kendisine hiçbir zaman bir duruşma çağrısı ya da davayla ilgili bilgi gelmemiş olduğunu dolayısıyla tazminat kararına ya da "ölmüş bir kişi" olarak yeni statüsüne itiraz etmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Böyle olunca da ölü olduğu varsayılarak, eski çalışanına vermesine hükmedilen 17 bin dolar değerindeki tazminat, kocası ve oğlundan tahsil edilmeye çalışılmış.

"ESKİ ÇALIŞANI ÖLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ, HERKES İNANDI"

Hayatı tamamen alt üst olan Pouchain, "Birisi kapıyı çalsa, korkup saklanıyorum. Daha hangi kötü haberler gelecek bilmiyorum. Devletin bana kimliğimi geri vermesini istiyorum. Kimliğim elimden alındı. Hayatımı, ailemi, kocamı, oğlumu, sosyal çevremi geri istiyorum" dedi.

Geçen hafta Pouchain'in avukatı bir mahkemeye, Fransız yargı sisteminde gerçek dışı kayıtların kullanıldığı şikayetiyle başvurdu. Avukatları buradan hareketle, Pouchain'in ölü olduğuna ilişkin olarak dava dosyasına konulan belgenin geçersizliğini kanıtlamayı ve daha önce onun ölmüş olduğu varsayımına dayanarak verilmiş kararın da iptalini sağlamaya çalışıyor. Bu hatalar zincirinin tam olarak nasıl başladığı konusunda herkes farklı bir şey söylüyor.

Pouchain'in avukatı Sylvain Cormier AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "Eski çalışanı onun öldüğünü iddia etti ve herhangi bir kanıt sunmadığı halde herkes ona inandı" diye konuştu.

TAZMİNAT ÖDEMEKTEN KAÇIP ÖLÜ GİBİ YAPTI

Tazminat davasını açan kişi ise henüz basına konuşmuş değil ve kimliği de açıklanmadı, ancak avukatı Pouchain'in başına gelenlerde sorumluluğu olduğunu söyledi. Davacının avukatının iddiasına göre Pouchain tazminat ödemekten kaçınmak için ölmüş gibi yaptı ve mahkeme celplerine cevap vermedi.

Başvurduğu resmi dairelerden biri,  kendisini artık yaşıyor gösterdiklerini bildirdiğinde Pouchain bunu "yeniden doğuş" olarak tanımladı.