Obamalar Spotify'a karşı! Peki kim haklı?

Barack Obama
Obamalar Spotify'a karşı! Peki kim haklı?

Başkanlığı bıraktıktan sonra kendini kültür ve medya işlerine veren Barack Obama, eşi Michelle ile birlikte Spotify'ı terk etmeye hazırlanıyor. Obamalar platforma özel ürettikleri içeriklerin daha fazla insana ulaşmasını isterken Spotify böyle düşünmüyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın başkan seçilmesi pek çok açıdan tarihi bir an olmuştu. Obama başkanlıktan sonra da gündemden düşmedi. Eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın seçim kampanyasında rol alması, katıldığı TV programları ve podcast kayıtları ile adını hep sıcak tutmasını bildi. Barack Obama eşi Michelle ile birlikte Spotify'la bol sıfırlı bir podcast kontratı imzalamış,  First Lady Michelle Obama'nın Spotify'da yayınlanan programı "The Michelle Obama Podcast", 2020'de en çok izlenen kayıtlardan biri olmuştu. 

Obamalar ile Spotify arasındaki bu birliktelik noktalanmak üzere. Ailenin prodüksiyon şirketi Higher Ground'un platformla yeni bir anlaşma imzalamayacağı iddia ediliyor. Şirketin tek bir platforma bağlı kalmak istemediği, on milyonlarca dolarlık bir anlaşma için diğer mecralar ile konuştuğu öne sürülüyor.

Bir diğer iddia ise Spotify'ın yeni dönemde Obamaların fikirlerini beğenmediği ve yeni bir anlaşma sunmayı reddettiği yönünde. Spotify'ın anlaşmayı uzatmama nedeninin şovların şirkete özel olması isteği olduğu konuşuluyor.

Obamalar Spotify'a karşı! Peki kim haklı? - Resim : 1
İsveçli Spotify'nin kurucusu Daniel Ek Kaynak: Reuters

'DEV PLATFORMLARLA GÖRÜŞÜYORLAR' İDDİASI

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Obamalara yakın kaynaklara göre Higher Ground, online perakende ve yayın devi Amazon'un podcast servisi Audible ile bir sözleşme imzalayabilir. 

İddialara göre Higher Ground, birkaç podcast üretmesine ve aynı anda birden fazla platformda yayınlamasına izin verecek bir anlaşma arıyor. Bu podcastler için özel bir yayın politikası bulunmayan iHeart Media'nın da ilgisini çekebilir. Spotify ve Amazon gibi şirketler içeriklerini sadece kendi  platformlarında yayınlama politikasını izliyor. 

Hem “Michelle Obama Podcast” hem de Barack Obama ile müzisyen Bruce Springsteen arasındaki konuşmaları içeren “Renegades: Born in the USA” Spotify'da yayınlandı. Bu programlar, Spotify'ın şirket politikası nedeniyle "Spotify'a özel" olarak üretilmişti. Ancak High Ground tek bir hizmete bağlı olmanın, podcastlere sınırlı izleyici sağladığını düşünüyor.

BİR PODCAST KAÇ BÖLÜM OLMALI?

Obamalar sekiz bölümlük bir programda görünmeye istekli ancak bu da bazı teklif sahipleri için diğer ünlü podcastler ile karşılaştırıldığında yeterli bir taahhüt değil. Normalde ABD'nin en bilinen podcastleri haftalık olarak veya buna yakın bir sıklıkta ortaya çıkarken, Higher Ground'un Obamaları içeren programları 7-8 bölümlük oluyor. 

Obamaların Higher Ground'u 2019'da online müzik akışı devi Spotify ile bir anlaşma imzaladı. Şirket o zamandan beri, eski First Lady'nin ilişkiler konusunda arkadaşları ve ailesiyle sohbet ettiği “The Michelle Obama Podcast” ile başlayarak başarılı podcast'ler üretti.  

Ayrıca Spotify, Obamaların yer aldığı daha fazla şov isterken, Higher Ground Obamalardan bağımsız başka yıldızların ön planda olduğu projeler için de platformla anlaşma yapmayı umuyordu. Ocak ayında Obama'ya yer vermeyen tek High Ground programlarından biri olan “The Big Hit Show”u yayınlandı.

SPOTIFY'DAN İLK AYRILIK DEĞİL 

Eğer Obamalarla ayrılık gerçekleşirse Spotify pazar için büyük kozlarından birini kaybedebilir. Zira Böyle bir ayrılma dedikoduları, aşıyla ilgili yanlış bilgileri yaymakla suçlanan süperstar podcast yayıncısı Joe Rogan olayı henüz akıllarda iken konuşuluyor. Spotify Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Ek, Rogan'ın yanında yer alınca, rock yıldızları Neil Young ve Joni Mitchell şarkılarını platformdan çekmişlerdi. Spotify'ın da aşı karşıtı Rogan'ı savunması da tepkiyle karşılandı.

FIRST LADY'NİN KİTAP TURNESİ 

Michael Obama 2018'de "Becoming" isimli kitabını piyasaya sürmüştü. Hatta kitabın tanıtımı için ABD çapında bir turneye çıkmış, her seferinde on binlerce izleyici önünde sohbetler gerçekleştirmişti. Michelle Obama'nın bu sohbetleri çok samimi bulunmuş, turne ABD çapında büyük ses getirmişti. Barack Obama'nın kitabı "A Promised Land" ise 2020 yılında yayımlanmıştı. 

 Kaynaklar: Bloomberg, The Washington Post, VOA

Kaynak: Web Özel

Barack Obama Spotify amazon podcast ABD