O ülkede toplu taşıma ücretsiz oluyor

O ülkede toplu taşıma ücretsiz oluyor

Lüksemburg, dünyada toplu taşımayı ücretsiz hale getiren ilk ülke olmaya hazırlanıyor.

Lüksemburg, dünyada toplu taşımayı ücretsiz hale getiren ilk ülke olmaya hazırlanıyor. 1 Mart tarihinden itibaren ülkedeki tüm tren, tramvay ve otobüsler ücretsiz olacak. Ancak yurt dışına giden trenler ve bütün birinci sınıf biletler ücretli olmaya devam edecek.

2018'den bu yana hazırlanan bu planın amacının kişisel araçlardan vazgeçmek olduğunu vurgulayan Hükümet Sözcüsü Dany Frank, "Artık kimsenin bilet almaya ihtiyacı kalmayacak sadece kontrol esnasında geçerli bir kimlik göstermeleri gerekecek" dedi.

Xavier Bettel liderliğindeki koalisyon hükümeti yıllık 41 milyon Euro'ya mal olacak bu uygulama ile trafiği rahatlatmayı ve karbon salınımını azaltmayı hedefliyor.

Avrupa'nın en küçük ülkelerinden olan Lüksemburg, kıtanın en yoğun trafiklerinden birine sahip. Her gün 200 bin kişi Fransa, Belçika ve Almanya gibi komşu ülkelerden çalışmak için Lüksemburg'a seyahat ediyor.

İSTANBUL'DA UYGULANAN ZAM, TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 6 Şubat'taki toplantısında, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (İSTESOB) teklifiyle kentte toplu taşıma ücretlerinde artışa gidilmesi yönünde karar alındığını duyurmuştu.

Yüzde 35 zamlı yeni toplu ulaşım tarifesine göre, 2,60 lira olan tam elektronik bilet 3,50 lira, 1,25 lira olan öğrenci bileti 1,75 lira, 205 lira olan tam mavi kart 275 lira, 40 lira olan öğrenci mavi kartı 50 liradan satılıyor.

Otobüs ve İBB'ye bağlı raylı sistemlerde tam bilet aktarma ücretlerinde, birinci aktarma 2,50 lira, ikinci aktarma 1,90 lira, üç, dört ve beşinci aktarmalar 1,20 lira oldu.

Öğrenci aktarma ücretlerinde ise birinci aktarma 75 kuruş, ikinci aktarma 70 kuruş, üç, dört ve beşinci aktarmalar 60 kuruş şeklinde. Şehir Hatları vapurları ve bilet entegrasyonuna dahil deniz motorlarında da 2,60 lira olan hatlar 3,50 lira, 2,70 lira olan hatlar 3,65 lira, 3 lira olan hatlar 4 lira olarak tespit edildi. 

Deniz yollarında birinci aktarma 2,80 lira, ikinci aktarma 2,30 lira, üç, dört ve beşinci aktarma 2 lira olarak düzenlendi.

Lüksemburg toplu taşıma