Nitrojen gazıyla idama onay! Bugün infaz edilecek

Haberglobal.com.tr
ABD Dünya haberleri
Nitrojen gazıyla idama onay! Bugün infaz edilecek

ABD Yüksek Mahkemesi, daha önce idam teşebbüsü 'başarısız' olan Kenneth Smith'in bu kez 'nitrojenle oksijen yetmezliği' yoluyla idam edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurmayı reddetti. Smith'in cezası bugün infaz edilecek.

1989'da kiralık katil olarak bir vaizin eşini öldürmekten hüküm giyen Kenneth Eugene Smith'in  bugün nitrojen gazı verilip oksijensiz bırakılarak idam edilmesi planlanıyor. Alabama eyaletinde 2022 yılında zehirli iğneyle idam etme girişiminden sağ çıkan Smith, Temyiz Mahkemesi'ne başvurarak "anayasaya aykırı" olduğunu savunduğu idamın durdurulmasını istemişti.

ABD Yüksek Mahkemesi, 58 yaşındaki hükümlü Kenneth Smith'in idamına ilişkin itirazı reddetti. 2022 yılında idam teşebbüsünün 'başarısız' olması sonrası başka bir yöntemle idam edileceği belirtilen Smith, cezasının infaz edilmesi halinde ABD'de 'nitrojenle oksijen yetmezliği' yoluyla öldürülen ilk idam mahkumu olacak.

Öte yandan, Smith, ayrı bir başvuruda, Alabama'da nitrojen gazıyla idam uygulamasının da anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek bu uygulamanın yasallığına da itiraz etti. Bu başvurunun da Yüksek Mahkeme'nin önüne gelebileceği, dolayısıyla hakimlerin nitrojen gazıyla ilk idamı durdurmak için bir fırsatının daha olabileceği ifade edildi.

Smith, 2022'de zehirli iğneyle idam girişiminde damar yolunun saatlerce bulunamaması sonucu hayatta kalmıştı. Yıllardır hapishanede idam edilmeyi bekleyen Smith de BBC'ye yaptığı açıklamada çok korktuğunu söyleyerek "Sürekli panik atak yaşıyorum ve kilo veriyorum" diyerek infazın durdurulmasını istemişti.