New York'ta eğlence amaçlı esrar yasağı kaldırılıyor, vergi ödeyen evinde de yetiştirecek

ABD
New York'ta eğlence amaçlı esrar yasağı kaldırılıyor, vergi ödeyen evinde de yetiştirecek

Pek çok ülke 'eğlence amaçlı', pek çoğu ise tıbbi kullanımını yasalaştırdığı esrarın keyif amacıyla kullanımını satışı ve yetiştirilmesini yeni yasayla kaldıran ülkeler arasına ABD'nin New York eyaleti de katılıyor

Kanada, Uruguay, Hollanda, Zimbabve, Güney Afrika ve Portekiz’de eğlence amaçlı esrar kullanımı yasal hale getirilirken, ABD'nin Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Maine, Massachusetts, Nevada ve California eyaletlerinde de eğlence ve tıbbi amaçlı esrar kullanımını serbest.

Esrarın tıbbi kullanımını yasalaştıran ülkeler arasında ise  Avustralya, Kanada, Şili, Kolombiya, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Hollanda, Peru, Polonya,gibi ülkeler yer alıyor.

New York’ta keyif amacıyla esrar kullanımı, satışı ve yetiştirilmesi Cumartesi akşam geç saatlerde eyalet meclisinde üzerinde uzlaşılan yeni yasayla kaldırılıyor.

New York Valisi Andrew Cuomo, New York Senato Çoğunluk Lideri Andrea Stewart-Cousins ve Meclis Başkanı Carl Heastie yaptıkları ortak açıklamada, yetişkinlerin keyif amacıyla esrar kullanımının suç olmaktan çıkartıldığını açıklarken, New York Eyaleti resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, eyalette esrar yasağının tamamen kaldırıldığı kaydedildi, uzlaşılan yasanın nasıl işleyeceğiyle ilgili bilgiler verildi.

New York Eyalet Meclisinde, yasağın kaldırılmasına ilişkin yıllardır süren tartışmalar sonuç vermemiş, esrar yasağının kaldırılmasına ilişkin uzlaşı sağlanamamıştı. 

ESRAR ÜRETİMİNE TEŞVİK

Yasaya göre, 21 yaş üstü New Yorklular, esrar satın alıp, keyif amacıyla kullanabilecek, esrar satışı yasal izin alan perakende dükkanlarında satılabilecek ve yüzde 13 vergi ödeyen herkes, beyanda bulunmak şartıyla evlerinde de yetiştirebilecek.New York’un, esrar satışlarından her yıl 350 milyon dolar gelir elde edeceği belirtildi. Yasallaşan esrar sektöründe yaklaşık 30 ila 60 bin arasında yeni istihdam yaratılacağı kaydedildi.

New York Eyaleti Kenevir-Esrar Yönetmeliği’ne göre, vali kurulacak komisyona üç üye, eyalet meclisi de iki üye atayacak. Bağımsız olarak görev yapacak bu komisyon eyalet genelinde gerekli düzenlemeleri yapacak, perakende satışı düzenleyecek, gerekli izinleri verecek.

New York eyaleti, esrar sektöründe yetiştiriciliğe katılımı teşvik edecek. Azınlıklara ve hizmet engelli gazilere öncelik tanınacak. Daha önceki yıllarda, esrar kullanmak ve satma suçuyla cezalandırılanların sicillerinde eski yasalara göre işledikleri suç sicillerinden silinecek.

 

ABD New york