Netanyahu ve Obama'dan dikkat çeken hareket: Biri tepki gösterdi, biri veda mektubu yazdı

Barack Obama İsrail
Netanyahu ve Obama'dan dikkat çeken hareket: Biri tepki gösterdi, biri veda mektubu yazdı

Isaac Herzog, yemin ederek resmen İsrail'in 11. Cumhurbaşkanı olurken, Cumhurbaşkanlığı görevini Isaac Herzog'a devreden Reuven Rivlin konuşma yaparken Binyamin Netanyahu'nun alkışlamadığı görüldü. Eski ABD Başkanı Barack Obama ise Rivlin'e veda mektubu yazdı

İsrail Meclisi'nde düzenlenen yemin törenine eski Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakan Naftali Bennett'in yanı sıra milletvekilleri ve davetliler katıldı. Törende Meclise hitap eden Rivlin, Yahudilerin ve Filistinlilerin bölgede birlikte yaşamayı başaracağına inandığını söyleyerek, "Çocuklarımızın başka bir geleceğe sahip olmalarına izin vermek için güvenimizi artırmalıyız" ifadelerini kullandı.

YEMİN EDEREK GÖREVE BAŞLADI 

Rivlin'in konuşmasının ardından Isaac Herzog yemin ederek resmen göreve başladı.

İsrail Meclisi'nde 2 Haziran'da yapılan oylamada, Herzog ile işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs arasındaki Givat Ze'ev Yahudi yerleşim biriminde yaşayan Fas doğumlu Siyonist aktivist Miriam Peretz ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olmak için yarışmıştı. Herzog, ilk turda 120 milletvekilinden 87'sinin oyunu alarak İsrail'in 11. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Netanyahu ve Obama'dan dikkat çeken hareket: Biri tepki gösterdi, biri veda mektubu yazdı - Resim : 1

NETANYAHU ALKIŞLAMADI

İsrail'de Haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan zaferle çıkan Isaac Herzog için İsrail Parlamentosunda (Knesset) yemin töreni düzenlendi. Eski İsrail Cumhurbaşkanı Chaim Herzog’un oğlu, ülkenin 11. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Yemin törenine Herzog’un görevi devraldığı eski Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve Knesset Sözcüsü Mickey Levy de katıldı.

Görevini Herzog’a devreden Rivlin, 2014 yılından bu yana oturduğu koltuğa yaptığı konuşma ile veda ederken, Rivlin’i konuşmasının sonunda tüm Knesset üyeleri ayağa kalkarak 1 dakika boyunca alkışladı. Eski İsrail Başbakanı ve yeni muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun ise Rivlin'i alkışlamadığı görüldü.

Netanyahu ve Obama'dan dikkat çeken hareket: Biri tepki gösterdi, biri veda mektubu yazdı - Resim : 2

OBAMA'DAN RİVLİN'E VEDA MEKTUBU

Eski ABD Başkanı Barack Obama, yemin töreninin ardından görev süresinin bitiminden önce Rivlin’e gönderdiği veda mektubunu yayınladı. Obama’nın sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mektubunda, Rivlin’in tavsiyelerine ve ortaklığına her zaman güvenebileceği ifadeleri yer aldı. Obama mektupta ayrıca, Rivlin'in liderliğinin örnek teşkil ettiğini söyleyerek, "Güvenlik ortaklığı ve iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeye yönelik ortak çabalarımızdan gurur duyuyorum" dedi.

"BABA VE BÜYÜKBABA OLMAYA GERİ DÖNÜYORUM"

Haziran’da Knesset’te yapılan gizli oylama sonucunda İsrailli politikacı, avukat ve İsrail Yahudi Ajansı Başkanı Isaac Herzog, 120 üyeli İsrail parlamentosunda 87 oy alarak İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı olmaya hak kazanmıştı. Herzog görevi, 2014 yılından bu yana Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan Rivlin’den devraldı.Yemin töreninde konuşan Rivlin, İsraillilere hizmet etme ayrıcalığına sahip olduğu için minnettarlığını dile getirmiş, "Baba ve büyükbaba olmaya geri dönüyorum" demişti.

 

Kaynak: İHA

Isaac Herzog İsrail Reuven Rivlin Binyamin Netanyahu Barack Obama