İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde Biden'dan sert mesaj: Benim başkanlığımda asla olmayacak!

İsrail Joe Biden
İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde Biden'dan sert mesaj: Benim başkanlığımda asla olmayacak!

ABD Başkanı Joe Biden, 9 Temmuz'da görevinden ayrılacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile Beyaz Saray'da bir araya geldi ve ülkesinin İsrail'e sarsılmaz desteğini bir kez daha dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Beyaz Saray’da bir araya geldi. Basına kapalı toplantı öncesi Oval Ofis'te açıklamalarda bulunan Biden, toplantıda İran da dahil olmak üzere çeşitli konuları tartışacaklarını aktararak, İran’ın kendi yönetimi zamanında nükleer silaha sahip olamayacağını ifade etti. ABD’nin İsrail'in kendini savunma hakkına verdiği desteği yineleyen Biden, ABD'nin İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki son normalleşme anlaşmalarını desteklediğini belirtti.

Görevinden 9 Temmuz'da ayrılacak Rivlin'i Beyaz Saray'da ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Biden, İsrail'in yeni Başbakanı Naftali Bennett'ı da yakın zamanda ağırlamak istediğini kaydetti.

Rivlin ise, Biden’a aralarındaki anlaşmazlıklar ne olursa olsun ABD ile İsrail arasındaki bağların her zaman devam edeceğine dair güvence vererek, "Bizim gibi arkadaşlar zaman zaman fikir ayrılıkları yaşayabilirler ama asla yakın ilişkilerini tehlikeye atmazlar. Ortak misyonumuz partilerin ve hükümetlerin sınırlarını aşıyor. Liderlik değişse bile birbirimize karşı yükümlülüklerimiz güçlü kalır" dedi.

"İsrail halkı adına İsrail'e ve İsrail'in güvenliğine verdiğiniz sağlam destek için size ve tüm Amerikan halkına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanan Rivlin, "Sayın Başkan, tekrar burada olmaktan çok mutluyum. İsrail'in ABD'den daha büyük ve daha cesur bir dostu yoktur. Uluslarımız arasındaki benzersiz bağlar her zaman demokrasi ve liberalizmin ortak değerlerine dayanmıştır. Biz ortağız. Biz arkadaşız. Uluslarımız birbirine bağlıdır" dedi.

"BENİM BAŞKANLIĞIM DÖNEMİNDE ASLA NÜKLEER SAHİBİ OLAMAYACAK"

Biden, "ABD Başkanı olarak, İsrail'e olan taahhüdümüz kati ve gerçektir. Her zaman söylediğim gibi, bir İsrail olmasaydı biz bir tane icat ederdik." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İsrail'in "meşru müdafaa" hakkına desteğinin de süreceğinin altını çizen Biden, "İran dahil birçok konuyu ele alacağız. İran'ın benim başkanlığım döneminde asla nükleer sahibi olamayacağını söyleyebilirim." mesajını verdi.

Biden, ABD güçlerinin pazarı pazartesiye bağlayan gece Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik hava saldırısını anımsatarak, "Bildiğiniz üzere, önceki gece Irak'taki ABD askerlerine yönelik son dönemdeki saldırılardan sorumlu İran destekli milis gruplar tarafından kullanılan yerlere hava saldırısı emri verdim. Bunu anayasanın 2. maddesinin bana verdiği yetki doğrultusunda yaptım." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, İsrail'in Orta Doğu ülkeleriyle normalleşme sürecine de tam destek verdiğini söyleyen Biden, bölgede daha büyük bir "barış ve istikrar bloku" kurmak istediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı olarak son kez Beyaz Saray’ı ziyaret eden Rivlin'in Biden ile görüşmesinin ardından ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve üst düzey Kongre üyeleri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Rivlin, 9 Temmuz'da görevini Isaac Herzog’a devredecek.

Kaynak: AA

Joe Biden İsrail Reuven Rivlin