NASA uyardı: Asteroid çarpma yörüngesine girerse durdurulamaz!

NASA uyardı: Asteroid çarpma yörüngesine girerse durdurulamaz!

Popüler uzay bilimci Dr. Iain McDonald ve fizikçi Neil deGrasse Tyson da dahil olmak üzere birçok uzman, devasa bir asterodin bir gün dünyaya çarpacağı görüşünde birleşirken, çarpması durumunda yapılacak hiçbir şeyin kalmayacağını tahmin ediyorlar.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen gezegeni korumaya yönelik tartışmaların sonucuna göre, NASA'da eğitmen ve uçuş kontrolörü olan Robert Frost, bir asteroidin şu an dünyayla çarpışma rotasında olsaydı, yapabilecek hiçbir şey olmayacağı görüşünde... 

Frost'un geçmişte de söylediği açıklamalarda, bir asteroid çarpışmasını önlemenin iki çözümü var. Birincisi, bahsi geçen gök taşını yok etmek. İkincisi ise gök taşını rotasından saptırmak. Ancak 66 milyon yıl önce dinazorları yok eden asteoridlerin mevcut insani tekniklerle önlenemeyeceğini düşünüyor.

Frost, "66 milyon yıl önce dinozorları yok ettiği tahmin edilen Chicxulub adlı asteroidin çapının 5 km ile 19 km arasında olduğu düşünülüyor. Böyle devasa bir nesneyi yok etmek muazzam boyutlarda enerji gerektirir. Böyle büyük bir nesneyi yok edemeyeceğimiz gibi aynı zamanda dünyadan o kadar uzaktaki bir asteroidi rotasından saptıracak bir darbe indirmeye yetecek imkanımız yok. Tercih ettiğimiz çözüm yörüngesini değiştirip dünyayı ıskalamasını sağlamak. Uzaklarda uyguladığımız küçük bir sapma, bize ulaşana dek büyük bir sapmaya dönüşebilir. Bu sapmayı uygulayacak planlara sahip olsak da teknolojimizin hala yol alması gerekiyor." ifadelerini kullanıyor. 

Dünyaya her yıl bölgesel çapta hasar yaratabilecek büyüklükteki bir asteroidin çarpma olasılığı 300 binde 1 gibi bir ihtimal olsa da, dünyayı asteroidlere karşı savunacak planlar gelişim aşamasında. NASA, halihazırda geçen sene OSIRIS-Rex isimli uzay aracının ulaştığı Asteroid Bennu isimli 500 metre uzunluktaki göktaşını inceleyip bilgi toplarken, bir şehri yok edebilecek büyüklükte olan bu göktaşının 120 yıl içinde çarpabileceğinden korkuyor. Dünyaya yakın bir sonraki geçişi ise 2135 yılında.

NASA, Bennu'nun dünyaya çarpmasının düşük bir ihtimal olduğunu ve büyük ihtimalle Venüs'e çarpacağını tahmin ediyor.

NASA Asteroid göktaşı haberler