Muhalefet lideri Lapid, Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin “İsrail’i desteklediğini” savundu

Hamas Dünya haberleri Gündem haberleri Birleşik Arap Emirlikleri İsrail Filistin
Muhalefet lideri Lapid, Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin “İsrail’i desteklediğini” savundu

İsrail’de ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail’i desteklediği yönünde bir iddiada bulundu.

Kritik iddia, Yair Lapid'den geldi.

Lapid, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid ile telefonda konuştuğunu belirtti.

Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Lapid, paylaşımında, “Dışişleri Bakanı Bin Zayid İsrail Devleti ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Desteklerinden dolayı kendisine teşekkür ettim.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan daha önce BAE resmi ajansı WAM'da yer alan habere göre, Bin Zayid, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve İsrail'de ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberde, Zayid’in İsrailli yetkililerle görüşmesinde tansiyonun düşürülmesi ve mevcut krizde sivilleri korumanın önemine vurgu yaptığı belirtilirken, İsrail’i “destekledikleri” yönünde bir açıklama yaptığı bilgisine yer verilmedi.

Ne olmuştu?

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 560 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 900 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da da 16 Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail'de, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 900'den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği, 2 bin 600 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

 

Kaynak: AA

İsrail filistin Gündem haberleri Dünya haberleri Birleşik Arap Emirlikleri Hamas