Fransa Büyükelçiliği'ne kağıt uçaklar bırakıldı, Pavel Durov için Telegram'dan açıklama

Reuters
Pavel Durov Fransa Rusya
Fransa Büyükelçiliği'ne kağıt uçaklar bırakıldı, Pavel Durov için Telegram'dan açıklama
Reuters

Anlık mesajlaşma platformu Telegram, hafta sonunda Paris'te tutuklanan Rusya doğumlu kurucusu Pavel Durov'un saklayacak bir şeyi olmadığını, platformun kötüye kullanılmasından sahibini sorumlu tutmanın absürd bir suçlama olduğunu belirtti.

39 yaşındaki milyarder Durov, Cumartesi günü geç saatlerde özel bir jetle geldiği Fransa'da Le Bourget havalimanında tutuklanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov'un tutuklanmasının adli soruşturma kapsamında gerçekleştiğini ve siyasi bir gerekçesi olmadığını söyledi.

Macron sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "Gerçek hayatta olduğu gibi sosyal medyada da özgürlükler, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı göstermek için yasalar çerçevesinde kullanılır" dedi ve Durov'un tutuklanması hakkında yayılan yanlış bilgileri kınadı.

Telegram'ın CEO'sunun tutuklanmasının ardından Rusya, haklarını kullanması için Durov'a izin verilmesi gerektiği yönünde Fransa'ya uyarıda bulunurken sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk da Avrupa'da ifade özgürlüğünün saldırı altında olduğunu söyleyerek eleştiride bulundu.

Rusya, Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetleri başta olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi tarafından kullanılan Telegram tarafından yapılan kısa açıklamada, tutuklama hakkında ayrıntı verilmedi ancak Dubai merkezli şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğu, platform üzerinde yayılan içeriklere müdahale politikasının "endüstri standartları dahilinde olduğu ve sürekli geliştiği" ifade edildi.

Açıklamada, "Telegram'ın CEO'su Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçma" denildi.

Bir Fransız polis kaynağı, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) çifte vatandaşı Durov'un içeriklere müdahalede bulunmayarak Telegram üzerinden suç işlenmesine zemin hazırladığı ve polis ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle tutuklandığını ifade etti.

Telegram'dan önce Rusya'da yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu VK'nın sahibi olan Durov, muhalif Rus grupları platformda yasaklama taleplerine uymadığı için 2014 yılında Rusya'yı terk etmişti.

Öte yandan Rusya'nın başkenti Moskova'da protestocular, Fransa Büyükelçiliği'ne kağıt uçaklar bıraktı.