Mısır'da şoke eden keşif: 'Tarih kitapları yeniden yazılacak'

Mısır'da şoke eden keşif: 'Tarih kitapları yeniden yazılacak'
Khuwy'nin mumyalanmasında bin yıl sonra kullanılan bir tekniğin uygulandığı keşfedildi. Fotoğraf: Shutterstock

2019'da mumyası bulunan Mısırlı asilzade Khuwy üzerinde yapılan incelemeler olağanüstü bir gerçeği ortaya çıkardı. Tahmin edilenden yaklaşık bin yıl önce dahi Mısır'da mumyalama işleminin muhteşem bir teknikle yapıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar "Tarih yeniden yazılacak" diyor ama nasıl?

Antik Mısır'ı düşündüğümüzde aklımıza ilk olarak piramidler ve mumyalar geliyor. “Nasıl başardılar?” sorusunun bilimsel ve mantıklı yanıtları bile çoğu zaman yoğun merakımızı dindirmeye yetmiyor. Bu gizemli dönemi aydınlatmaya çalışan tarih sayfalarına bir yenisi daha eklendi.

Bilim insanları tarih kitaplarını yeniden yazmak durumunda kalacak zira Mısırlıların düne kadar düşünülen dönemden yaklaşık bin yıl önce -evet 1000- ölülerini sofistike tekniklerle mumyaladıkları ortaya çıktı.

2019'DA BULUNMUŞTU

Khuwy adındaki asilzadenin cesedi 2019 yılında keşfedilmiş ve bilim insanları derhal mumyayı incelemeye koyulmuştu. Şimdiye kadar keşfedilen en eski mumyalardan biri olan bu cesedi diğer çağdaşlarından ayıran bir özellik bulunuyor.

Mısır'da şoke eden keşif: 'Tarih kitapları yeniden yazılacak' - Resim : 1

Uzmanlar daha önce de söz konusu döneme ait mumyalar ve cesetler keşfettiklerini ancak hiçbirinin Khuwy'nin naaşı kadar gelişmiş ve komplike bir teknikle mumyalanmadığını söylüyor. Bu da bizi yaklaşık 4 bin yıl önce dahi Mısırlıların mumyalamada sıradışı bir bilgi birikimine ulaştıklarını gösteriyor.

'TÜM KİTAPLAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK'

Olağanüstü derecede kaliteli keten kumaşların ve reçinenin vücudun mumyalanması sürecinde o dönemde kullanıldığı düşünülmüyordu.

Kahire Amerikan Üniversitesi Mısıroloji (Egiptoloji) Bölüm Başkanı Prof. Salima Ikram, çok net konuşmakta:

“Eski Krallık tarihiyle ilgili tüm kitapların gözden geçirilmesi gerekecek.”

Mumyalama araştırmaları konusunda uzman olan Prof. Ikram, “Bu keşifi, mumyalamanın evrimi konusundaki anlayışımızı tamamen tersine çevirecek. Kullanılan malzemeler, malzemelerin kökenleri ve bunlarla ilişkili ticaret yolları, döneme dair anlayışımızı önemli ölçüde etkileyecektir” sözleriyle devam ediyor ve şöyle ekliyor:

“Şimdiye kadar, Eski Krallık mumyalamanın basit kurutma tekniğini kullandığını ve nispeten daha ilkel olduğunu düşünüyorduk. Bu yöntem her zaman başarılı olamıyordu; beyin çıkarılamıyor ve iç organlar sadece ara sıra çıkarılıyordu. Ölen kişinin iç görünümünden çok dış görünüşüne önem verilirdi. Ayrıca, şimdiye kadar kaydedilen Eski Krallık mumyalarında reçineler çok daha sınırlı kullanılıyordu. Bu mumya ise reçineler ve kumaşlarla dolu; tamamen farklı bir mumyalama izlenimi veriyor. Neredeyse bin yıl sonra bulunan mumyalara benziyor.”

Khuwy'nin mumyası 7 Kasım'da National Geographic'te başlayacak olan Mısır'ın Kayıp Hazineleri belgeselinde de ele alınacak. Arkeolog Dr. Mohamed Megahed belgeselde söz konusu keşif için “Bu eğer gerçekten Khuwy ise gördüğümüz Eski Mısır tarihinde bir dönüm noktası olacak” ifadelerini kullanıyor.

KRALİYET AİLESİNİN AKRABASIYDI

Mumya 2019'da yine National Geographic'in yaptığı çalışmada Sakkara'daki görkemli nekropolde keşfedilmişti. Hiyeroglifler, Khuwy'nin 4 bin yıldan fazla bir süre önce yaşadığını ve kraliyet ailesinin bir akrabası olduğunu gösteriyor.

Mısır'da şoke eden keşif: 'Tarih kitapları yeniden yazılacak' - Resim : 3

Keşif esnasında orada bulunan yapımcı Tom Cook, “Mezardaki çanak çömleğin Eski Krallık dönemine ait olduğunu biliyorlardı ama mumyanın o döneme ait olduğunu düşünmüyorlardı zira mumya çok iyi korunmuştu. Mumyalama sürecinin o yıllarda bu kadar gelişmiş olduğunu düşünmediler. Bu yüzden ilk tepkileri 'Bu kesinlikle Eski Krallık'a ait değil' oldu ancak araştırma boyunca fikirleri değişti” sözleriyle tarihi keşfi anlatıyor.

Mumyacılar cesetleri ağaçların özsuyundan elde edilen pahalı ve kaliteli reçinelerle yıkar ve böylece cesedi sarmadan önce eti korurdu. Bu mumya, yüksek kaliteli reçinelerle iyice kaplanmış ve en yüksek kalitede kumaşlarla sarılmış.

Prof. Ikram “Olağanüstü. Bu tür kaliteli ketenleri sadece 21. hanedanda bu kadar çok görmüştüm” diyor. Mısır Firavunlarının 21. hanedanı, Khuwy'nin ölümünden bin yıl sonra hüküm sürüyordu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı The Guardian'da yayınlanan "Mummy’s older than we thought: new find could rewrite history" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel