Miami'de yıkılan bina her şeyi değiştirdi: 'Satsak mı...'

ABD Florida
Miami'de yıkılan bina her şeyi değiştirdi: 'Satsak mı...'

ABD'nin Florida eyaletinde yıkılan ve en az 36 kişinin hayatını kaybettiği 12 katlı Champlain Towers South binasının çökmesi, bölgedeki alışkanlıkları ve dengeleri de değiştirdi. Şu sıralar sahne evini satmak isteyenler, satmak zorunda kalacak olanlar ve fırsatçıların...

Ines Mason, bir kaçış istediği için Biscayne Bay'de beş yıl önce bir apartman dairesi satın aldı. Her gün 14. kattaki evinin balkonundan bakarken manzara tarafından büyülendiğini söylüyor: “Sabahları, güneşin doğuşunu görebiliyorsunuz. İnanılmaz..”

Fakat Surfside, Miami'de yıkılan 12 katlı Champlain Towers South adlı bina kafasında soru işareti doğurmuş durumda. Florida'ya yaptığı bu kaçış endişeye dönüşmüş. Oturduğu yapının durumunu bilmediğini söylüyor. Yaşamını kaybedenlerin sayısının en az 36'ya yükseldiği Champlain Towers South, 40 yaşını doldurmuştu. Mason'ın oturduğu apartman ise yaklaşık 30 yıllık.

Miami'de yıkılan bina her şeyi değiştirdi: 'Satsak mı...' - Resim : 1

'SATSAK MI...'

Aklında “Satsak mı, yoksa satmasak mı?" sorusu var. "Şu an bekliyoruz" derken İçinde oturduğu yapının durumunu bilmediği gibi düşündüğü satışın finansal olarak kendisini zarara sokacağından da şüphe ettiğini belirtiyor.

Yılın bir bölümünde Kuzey Virginia'da, bir bölümünde de Güney Florida'da yaşayan proje yöneticisi Mason, münferit bir örnek değil. Yaşanan felaketten sonra pek çok mevcut bölge sakini yeni alternatifler düşünüyor, kafasında Miami'ye yerleşmek olanlar ise şimdilik bu fikri askıya almış durumda.

Gayrimenkul danışmanı olarak çalışan Ines Hegedus-Garcia, “40. yıl sertifika yenileme belgesini daha önce kimse sormuyorudu. Kimse sormazdı, şimdi istisnasız herkes bu belgeyi soruyor” ifadelerini kullanıyor. Söz konusu sertifika ile 40 yaş üstü binaların kondisyonları kapsamlı bir şekilde denetliyor.

Champlain Towers South için de bu sürecin başladığı ifade ediliyordu. Çevre ve Yer Bilimleri Profesörü Shimon Wdowinski, 2020'de yaptığı bir çalışmada çöken binanın 1990'lardan bu yana her yıl yaklaşık iki milimetre battığını tespit etmişti.

40 YILDA BİR ŞART

Miami'de kurallara göre binalar 40 yılda bir yeniden sertifika almak zorunda. Süreçte yapı detaylı bir şekilde incelenirken 1980'de inşa edilen bina tam da bu dönemlerde bir süredir incelenmekteydi. Surfside İlçe Komiseri Eliana Salzhauer incelemeler hakkında ise “Eğer binada ciddi bir problem olsaydı, kesinlikle bilirdik” diye konuşmuştu.

Miami'de yıkılan bina her şeyi değiştirdi: 'Satsak mı...' - Resim : 3

2015'te binanın dış duvarında su hasarı ve çatlaklar oluşması ve bunun bina yönetimi tarafından onarılmaması konusunun yargıya taşındığı ortaya çıktı. Bu mahkeme kaydı da aslında Prof. Wdowinski'nin çalışmasını destekliyor.

Danışman mühendis olarak çalışan Columbia Üniversitesi'nden Prof. Matthys Levy “Çatlak duvarlar ve temeldeki oynamalar, batmanın binanın dengesini etkilediğini gösteren ipuçlarıdır” ifadelerini kullanıyor.

ÇÖKME SONRASI İNDİRİM İSTİYORLAR!

Bir başka Miami emlakçısı Cordelia Anderson ise bölgede ev bakan beş potansiyel müşterisinin çökme sonrasında ciddi bir indirim talep ettiğini açıklıyor. Bunun yanı sıra sigorta şirketlerinin de bölgeyle ilgili olan endişeleri artmış durumda. Her yaştan bina için incelemeler ve raporların talep edileceği söylenmekte.

Bir başka soru işaretini de Bloomberg Businessweek gündeme getirdi. “Yaşı ilerleyen apartmanlar birer saatli bomba mı” sorusunu başlığına taşıyan dergi 74 milyon civarında ABD vatandaşının yaşadığı apartmanların bakım ve onarımlarının yeteri kadar yapılıp yapılmadığını sordu.

Miami'de yıkılan bina her şeyi değiştirdi: 'Satsak mı...' - Resim : 4

Illinois Üniversitesi Chicago Hukuk Okulu'ndan Profesör Evan McKenzie “saatli bomba” benzetmesinde bulunurken hükümetin, apartmanlara düşük faizli kredi vererek bakım ve yenileme yapılmasını teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

Fernanda Siqueira ise Champlain Towers South'un birkaç bina ötesinde yaşıyor. Oturduğu binanın 20 küsür yaşında olduğunu söyleyen Siqueira, apartmanının tadilat ihtiyacı olduğunu ve bunların bir kısmının gerçekleştiğini söylüyor.

Ayda 350 dolardan, 20 bin dolar ödeme yapacağını söyleyen Siqueira, “Apartmanda yaşamanın gizli bedeli” sözleriyle durumunu anlatıyor. “Kentsel dönüşüm” de ihtimaller arasında. Zorunlu bir dönüşüm yolunda atılacak adımın kendisini deniz kenarından uzaklaştıracağını düşünen Siqueira, “Bir yapı firmasına satsam alacağım para, daha ucuz bir mahallede daha küçük bir ev bile aldırmaz bana. Sahili terk etmek zorunda kalacağım sanırım...”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: USA Today, Bloomberg Newsweek, New York Times, Reuters (Fotoğraflar)

Kaynak: Web Özel

Miami ABD kentsel dönüşüm