Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu'

ABD Florida
Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu'

ABD gündemini sarsan faciada en az bir kişi yaşamını yitirdi, 99 kişiden ise haber alınamıyor. Akıllarda "Bu bina nasıl yıkıldı?" sorusu yer ederken Prof. Wdowinski ise televizyonda enkazı görür görmez binayı tanıdı ve dehşet içinde "Biz bunu tespit etmiştik" dedi...

Surfside, Miami'de yıkılan 12 katlı bina, bir anda ABD'de ve dünyada gündemi değiştirirken akıllardaki ortak soru binanın neden çöktüğü oldu. 1981'de inşa edilen apartmanda yaşayan 99 kişiden haber alınamazken bu insanların kaçının hayatını kaybettiği henüz bilinmiyor.

Yetkililer çökmenin sebebini araştırırken binada birkaç gündür süren çatı tadilat çalışmasının çökmeye etki etmediği ifade edildi.

Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu' - Resim : 1

'AMAN TANRIM...'

Televizyonunda son dakika haberi olarak Surfside'da bulunan Champlain Towers South adlı apartmanın çöktüğünü gören Prof. Shimon Wdowinski ise haberi görür görmez dehşete kapıldı. USA Today'in ulaştığı Prof. Wdowinski o anları şöyle anlatıyor:

“Bu sabah baktım ve 'Aman tanrım, biz bunu tespit etmiştik' dedim.”

Çevre ve Yer Bilimleri Profesörü Wdowinski, 2020'de yaptığı bir çalışmada çöken binanın 1990'lardan bu yana her yıl yaklaşık iki milimetre battığını tespit etmişti.

'OLAĞAN DIŞI BİR HAREKET GÖRDÜK'

Çalışma hakkında Prof. Wdowinski, “Verileri analiz ettiğimizde ortaya çıkan bir durumdu bu. Binanın bir tür olağandışı hareket içinde olduğunu gördük” derken 2010 ile 2020 yılları arasında görev yapan Eski Surfside Belediye Başkanı Daniel Dietch ise “Bu olağanüstü derecede sıradışı bir olay ve bunun nedeni hakkında spekülasyon yapmak tehlikeli ve faydasız” ifadelerini kullandı.

Prof. Wdowinski çalışmasının elbette kesin bir sonuç içermediğini ifade ediyor. Surfside İlçe Komiseri Eliana Salzhauer ise “Bu bir doğal afet değil. Binalar durup dururken çökmez” diyor.

TAM İNCELEME DÖNEMİNDE...

Miami'nin Surfside ilçesinde kurallara göre binalar 40 yılda bir yeniden sertifika almak zorunda. Süreçte yapı detaylı bir şekilde incelenirken 1980'de inşa edilen bina tam da bu dönemlerde bir süredir incelenmekteydi. Salzhauer incelemeler hakkında ise “Eğer binada ciddi bir problem olsaydı, kesinlikle bilirdik” diye konuştu.

Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu' - Resim : 2

Ancak 2015'te binanın dış duvarında su hasarı ve çatlaklar oluşması ve bunun bina yönetimi tarafından onarılmaması konusunun yargıya taşındığı ortaya çıktı. Bu mahkeme kaydı da aslında Prof. Wdowinski'nin çalışmasını destekliyor.

Danışman mühendis olarak çalışan Columbia Üniversitesi'nden Prof. Matthys Levy “Çatlak duvarlar ve temeldeki oynamalar, batmanın binanın dengesini etkilediğini gösteren ipuçlarıdır” ifadelerini kullanıyor.

Prof. Levy, “Bir milimetre küçük gözükebilir ancak yıllar boyunca üst üste koyarsanız büyük sayılara ulaşırsınız” diyor ve 9 Eylül'den örnek vererek “Binalar süper güçlü değillerdir. Böylesi sıradışı olayları taşımaları için inşa edilmezler” şeklinde konuşuyor.

Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu' - Resim : 3

Enkazdan çıkarılanlar arasında küçük bir çocuk da yer alıyordu. (Fotoğraf: Reuters)

SON DURUM NE?

130'u aşkın dairenin en az 55'i tamamen yıkılmış durumda. Bina sakinlerinin 102'sine ulaşıldı ve hayatta oldukları teyit edildi. 99 kişiye ise ulaşılamıyor. Yetkililer bu 99 kişinin bir kısmının çökme esnasında binada bulunmuyor olma ihtimalini vurgulamakta.

En az 1 kişi yaşamını yitirirken şu ana kadar 35 kişi enkazdan çıkarıldı. Yetkililer ölü sayısının artacağını ifade ediyor. NBC'ye konuşan Surfside Belediye Başkanı Charles W. Burkett, “Kurtarma köpekleri işaret vermiyor, bu çok trajik” dedi.

Miami'de bina çöktü, herkes şaşkın, bir kişi değil: '90'lardan bu yana batıyordu' - Resim : 4

Bina sakinlerinin yakınları enkaz çevresinde, gelecek bir güzel haberi bekliyor. (Fotoğraf: Reuters)

Burkett ayrıca bir başka açıklamasında “Bina tamamen ezilmiş. Kalp kırıcı çünkü istediğimiz kadar canlıya ulaşamayacağımız anlamına geliyor” diye konuştu. Miami-Dade Acil Durum Yönetimi Direktörü Frank Rollason ise Miami Herald'a yaptığı açıklamada “Hayatta olan herkes binanın dışında” diyerek enkazdan sağ çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu aktardı. Ancak buna rağmen çalışmalar titizlikle sürdürülecek.

Daha çok Latin kökenli insanların yaşadığı bölgede Champlain Towers South da ağırlıklı olarak Latinlere ev sahipliği yapıyordu. Ulaşılamayanlar arasında Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benítez'in eşinin kız kardeşi Sofia Lopez Moreira Bó da bulunuyor. Ayrıca Moreira Bó'nun eşi, üç çocuğu ve çocukların bakıcısından da haber alınamıyor.

Haber alınamayan isimler arasında İsrail Miami Başkonsolosu Maor Elbaz-Starinsky'nin de yer aldığı aktarıldı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: USA Today, Washington Post, NBC, New York Times, Miami Herald

Kaynak: Web Özel

ABD Miami Florida enkaz