Mescid-i Aksa'nın yakılmasını protesto eden Filistinlilere İsrail'den müdahale

İsrail Filistin
Mescid-i Aksa'nın yakılmasını protesto eden Filistinlilere İsrail'den müdahale

Gazze sınırında 1969 yılında Mescid-i Aksa'nın fanatik bir Yahudi tarafından yakılmasını protesto eden Filistinli sivillere İsrail askerleri tarafından gerçek mermi ve gaz bombalarıyla müdahale edildi. İsrail askerlerinin müdahalesinde 41 Filistinlinin ve 1 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

İsrail askerleri, Mescid-i Aksa'nın 1969'da fanatik bir Yahudi tarafından yakılmasının 52'nci yılı dolayısıyla Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilere gerçek mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

Filistinli grupların çağrısıyla yüzlerce kişi, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin doğu sınırında, Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 52'nci yılında İsrail'i protesto etmek için toplandı.

İsrail askerleri, Gazze'nin doğu sınırındaki Filistinlilere gerçek mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, müdahale sırasında 24 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

Yaralılar arasında Ürdün'ün "el-Memleke" kanalında kameraman olarak görev yapan Asım Şehade'nin olduğu ve yüzünden isabet aldığı ifade edilen açıklamada, yaralıların durumuna ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi.

İsrail ordusu, 19 Ağustos'ta Gazze sınırındaki güçlerini artırma kararı almıştı.

Avustralya asıllı fanatik Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Camisi'nin mihrabı ve 1000 yıllık minberini yakmıştı.

Mescid-i Aksa'nın 1969'da fanatik bir Yahudi tarafından yakılmasının 52'nci yılı dolayısıyla abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde 41 Filistinli ile bir İsrail askeri yaralandı.

Filistinli grupların çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, Gazze Şeridi'nin doğu sınırında, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 52'nci yılı nedeniyle İsrail'i protesto etti.

İsrail askerleri, Filistinlilere gerçek mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, müdahale sırasında 22’si çocuk, 41 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu, bunlardan birinin başından yaralanan 13 yaşındaki bir çocuk olduğu ifade edilen açıklamada, yaralılar arasında da Ürdün'ün "el-Memleke" kanalında kameraman olarak görev yapan Asım Şehade'nin de bulunduğu ve yüzünden yaralandığı bildirildi.

BİR İSRALİ ASKERİ AĞIR YARALANDI

İsrail askerlerinin siper aldığı sınır duvarının dibine yaklaşan Filistinliler, burada bir İsrail keskin nişancısını silahla vurdu.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, akşam saatlerinde Gazze sınırında yaşanan olaylarda, sınır polisine bağlı bir askerin açılan ateş sonucu ağır yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, askerin orduya bağlı bir helikopterle güneydeki Biru’s Sebi (Beer Şeva) kentinde bulunan Soroka Hastanesine kaldırıldığı ve ailesinin olayla ilgili bilgilendirildiği kaydedildi.

İSRAİL'DEN KARŞILIK VERME TEHDİDİ

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail’in Kanal13 televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail askerlerine zarar verilmesini kabul etmeyeceklerini belirterek, "Sınırdaki olaylar çok vahim ve biz buna karşılık vereceğiz." tehdidinde bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ağustos'ta Gazze sınırındaki güçlerini artırma kararı almıştı. 

NE OLMUŞTU?

Mescid-i Aksa, Avustralya asıllı fanatik Michael Dennis Rohan tarafından 21 Ağustos 1969'da yakılmıştı. Mescidin güney kesiminde bulunan ve Kıble Mescidi olarak bilinen doğu bölgesindeki yangında, aralarında Selahaddin el-Eyyübi'nin Minberi olarak bilinen tarihi eser de olmak üzere tüm eserler yanıp kül olmuştu.

Kaynak: AA

gazze Mescid-i Aksa Filistin haberleri İsrail haberleri Filistin son dakika haberleri