Merkel'in yerine geldi, Armin'in Uğur Şahin'i öven sözleri dikkat çekti

Almanya Angela Merkel
Merkel'in yerine geldi, Armin'in Uğur Şahin'i öven sözleri dikkat çekti

Almanya'da Angela Merkel'in partisi Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) yeni başkanı Armin Laschet'in mecliste Prof. Dr. Uğur Şahin'in başarılarından bahsettiği konuşması gündeme geldi. Birçok kullanıcı "İşte gerçek dost" paylaşımında bulundu.

Almanya’da iktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi, haftasonu yeni liderini seçti. Yarışı, Türklerle sıcak ilişkisi nedeniyle ‘Türk Armin’ diye bilinen Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Armin Laschet kazandı.

Seçimi kazanan Armin Laschet’in Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbaşkanı olarak parlamentoda Kasım ayındaki Türk bilim insanı Uğur Şahin'in başarılarından bahsettiği konuşmasında, "Almanya'da okul birinciliği olan bir Türkün bugün salgına karşı aşı bularak bizlere umut olması bizleri mutlu ediyor" ifadelerini kullanmıştı. 

ARMİN'E GERÇEK DOST PAYLAŞIMLARI

Armin Laschet’in CDU başkanı olmasının ardından bu sözler sosyal medyada gündeme geldi. Birçok sosyal medya kullanıcısı  Laschet’in Prof. Dr. Şahin hakkındaki sözleri paylaşarak, "Gerçek dost bu" ifadelerine yer verdi.

Laschet konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: "1969'da 4 yaşında bir çocuk olarak Türkiye’den Ford fabrikasında çalışan babasının yanına gelen ve eğitimini Almanya'da yaparak, hatta okul birincisi olan bir Türkün bugün salgına karşı aşı bularak bizlere umut olması bizleri mutlu ediyor. Almanya'daki aşırı sağcıların bunu görmesini diliyoruz. Almanya'daki sağduyu vatandaşlar, yabancıların gelmesinden çok memnunuz iyi ki gelmişler diyor."

MERKEL'İN PARTİSİNE YENİ GENEL BAŞKAN

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin genel başkanlığına Armin Laschet seçildi. Partinin önemli kademelerinde görev yapan Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier ve Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın açık desteğini alan 59 yaşındaki Laschet'in, Genel Başkan seçilmesi durumda, Başbakan Merkel'in siyasi çizgisini sürdürmesi bekleniyordu.

ARMIN LASCHET KİMDİR?

Hukuk ve gazetecilik eğitimi alan, ardından serbest gazeteci olarak çalışan Laschet, 1994-1998 yıllarında Federal Meclis'te, 1999-2005 yıllarında da Avrupa Parlamentosu'nda milletvekilliği yaptı.

Laschet, 2005-2010 yıllarında Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını üstlendi. Bu görev kapsamında eyalette yaşayan Türklerle yakın ilişki kuran Laschet, Türk-Alman dostluğuna katkıda bulundu. 3 çocuk babası Laschet, 2017'de yaklaşık 18 milyon nüfusla Almanya'nın en yoğun nüfusuna sahip Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Başbakanı oldu.

Kovid-19 salgınındaki birinci dalgada Başbakan Merkel'in söylediklerine aykırı tutum sergileyerek puan kaybetse de son dönemde popülaritesini artırmaya başladı. Adaylar arasında, eyalette başbakanlık tecrübesi bulunan tek aday olarak göze çarpan Laschet, parti içinde ve dışında tüm kesimlerle temasta olmasından dolayı "ortanın adayı" olarak görülüyor.

 

Kaynak: DHA

Armin Laschet