Meksikalılara Türk kültürünü ve tarihini anlattılar
Meksika Yunus Emre Enstitüsü, ülke genelinde gerçekleştirdiği faaliyetlerle Türk kültürünü ve tarihini tanıtmaya devam ediyor.
Meksika Millî Meclisinin ev sahipliğinde Enstitü tarafından “Anadolu’nun Türk Başkentleri: Anıtsal Yapılar, Tarih ve Kültür” başlığı altında 3 konferanstan oluşan bir program gerçekleştirildi.
İlk konferans “Konya: Selçuklu’nun Merkezi ve Mevlana” başlığını taşırken konferans boyunca Konya’nın Türk tarihindeki önemi, şehrin anıtsal yapıları ile önemli manevi şahsiyetlerinden Mevlana anlatıldı.
“Bursa ve Edirne: İhtişamını Koruyan İki Osmanlı Başkenti” konulu ikinci konferansta ise Osmanlı’nın gelişme dönemleri ile bu iki şehrin başkent hâline gelme süreci anlatılırken Ulucami ve Selimiye Cami gibi ihtişamlı yapılar hakkında bilgiler verildi.
Konferans serisinin son programında ise “İstanbul: Üç İmparatorluğun Başkenti, Kıtaların ve Tarihin Kesişim Noktası” başlığı ele alındı. Devasa duvar resimleri ile ilgili çeken Meksika Millî Meclisinin en prestijli salonlarından birinde gerçekleştirilen konferansa Türkiye ve İstanbul meraklıları yoğun ilgi gösterdi. İki saate yakın süren konferansta tarihi, kültürü ve anıtsal yapıları başta olmak üzere her yönüyle İstanbul anlatıldı.
Konferanslar Türkiye’deki tek Latin Amerika Araştırmaları Merkezinin Kurucusu Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. M. Necati Kutlu tarafından verildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği programların Meclis kanalından canlı olarak yayınlanması sayesinde Meksika’nın diğer şehirlerinden de takip edilebildi.
“Yunus Emre Enstitüsü, sizin evinizdir”
Meksika Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Salih Gültekin, açış konuşmasında “Kapılarını Türkiye’ye açan Meksika Millî Meclisine, engin tecrübelerini bizimle paylaşan Prof. Dr. Necati Kutlu’ya ve konferanslarımızı ilgiyle takip eden siz değerli katılımcılara teşekkür ederim. Enstitümüz tarih ve kültür içerikli faaliyetlere devam edecektir. Yunus Emre Enstitüsü, sizin evinizdir.” dedi.
Programa katılan Türkiye-Meksika Meclisler Arası Dostluk Grubu Başkanı Oaxaca Milletvekili Alfredo Aurelio Gonzalez Cruz, iki ülkenin benzerlikleri sebebiyle büyük bir dostluğa sahip olduğunu, bunun da daha güçlü ve sağlam ilişkiler kurmalarına olanak sağladığını söyledi. Bu konferanslar aracılığıyla kültürleri birleştiren unsurlar hakkında daha fazla bilgi edinilebildiğini belirtti.
Programın sonunda Meksika Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Salih Gültekin tarafından Türkiye-Meksika Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Alfredo Aurelio Gonzalez Cruz’a geleneksel Türk kahve seti; Meksika Millî Meclisi Kültür Bölümü Direktörü Ismael Carvallo Robledo’ya ise geleneksel desenli porselen tabak hediye edildi.