Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan şaşırtan maske açıklaması: Gerekli değil

Meksika
Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan şaşırtan maske açıklaması: Gerekli değil

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, koronavirüsten ülkede 24 saatten 608 ölüm görülmesine rağmen, salgından korunmak için yüz maskesi kullanmanın 'gerekli olmadığını' söyledi.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) salgınında bir çok ülkede artan vakalara rağmen önlemler alınmaya devam ediyor. Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, koronavirüsten ülkede 24 saatten 608 ölüm görülmesine rağmen, salgından korunmak için yüz maskesinin gerekli olmadığı açıklaması ülkede şaşkınlık yarattı. Diğer yandan Meksika, 100 vaka başına yüzde 9,5'lik bir koronavirüs kaynaklı ölüm oranıyla Amerika kıtasında ikinci ülke olarak kayıtlara geçiyor.

EL YIKAMA VE SOSYAL MESAFE YETERLİ

Meksika lideri Obraor, sosyal mesafenin ve elleri yıkamanın salgından korunmak için yeterli olduğunu belirtti. Obrador konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bana ve Dr Alcocer'a rehberlik eden Dr Hugo Lopez-Gatell, (maske takmanın) gerekli olmadığını, başka önlemler olduğunu söyledi. Bence en iyisi sağlıklı bir mesafeyi korumak ve kendimize bakmaktır. Maskeye gerek yok" dedi.

TRUMP AŞIYA ERİŞİMİMİZİ HIZLANDIRDI

Ulusal Saray'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Obrador, dün ülkesiyle Pfizer-BioNtech arasında yapılan anlaşmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "ABD Başkanı (Donald Trump) Kovid-19 aşısına erişmemizi hızlandırdı. Görünüşe göre 10 Aralık'ta ABD'de test edilecek. Umarım kısa zamanda onaylanır ve biz de bunun dağıtımına başlarız." ifadelerini kullandı.

Obrador, aşının ücretsiz olarak herkese ulaştırılacağına işaret ederek, "Bir bütçemiz var ve gerekli kaynaklara sahibiz, amacımız herkesin aşı olmasını sağlayacak şekilde bir programa sahip olmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Meksika yönetimi ile ilaç şirketi Pfizer-BioNtech arasında ilk etapta 250 bin doz ve toplamda 17 milyon doz alımı olmak üzere dün sözleşme imzalanmıştı.

MEKSİKA'DA SON DURUM

Meksika’da son 24 saatte 11 bin 30 kişide daha virüs tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 1 milyon 144 bin 643’e yükseldi. Ülkede 608 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle, toplam can kaybının 108 bin 173’e ulaştığı açıklandı.

 

Kaynak: DHA

Meksika koronavirüs