Medya patronu serbest bırakıldı! Çin, Pompeo'ya tepki gösterdi

Medya patronu serbest bırakıldı! Çin, Pompeo'ya tepki gösterdi

Hong Kong'da gözaltına alınan medya patronu Jimmy Lai, kefaletle serbest bırakıldı. Çin, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun açıklamalarına tepki gösterdi

Hong Kong’da aylardır devam eden tartışmalı güvenlik yasası kapsamında gözaltına alınan medya patronu Jimmy Lai, kefaletle serbest bırakıldı. Lai polis karakolundan çıkarken onlarca destekçisi tarafından karşılandı. Serbest bırakıldığında açıklama yapmayan Lai, kalabalığın içinden geçerek arabaya bindi. Sık sık Çinli yöneticileri ve Hong Kong hükümetini eleştiren 71 yaşındaki Lai’nin sahibi olduğu Apple Daily, Çin ve Hong Kong’daki otoriter yönetim karşıtı yayınlar yapıyor. Lai gözaltına alınırken, sahibi olduğu medya şirketinin genel merkezine de baskın düzenlenmişti.

MEDYA PATRONU GÖZALTINA ALINDI, GAZETE SATIŞI İKİYE KATLANDI

Lai'nin dün tutuklanmasının ardından başlayan destek gösterileri kapsamında Hong Kong sakinleri, Apple Daily gazetesi satın almak için bayilere akın etti. Gazete, 70 bin tirajdan 550 bin tiraja çıktı.
Hong Kong polisi güvenlik yasasını ihlal ettikleri gerekçesi ile 39-72 yaşları arasında 7 kişiyi gözaltına aldıklarını duyurmuştu. Gözaltına alınanların isimleri ise açıklanmamıştı.

DIŞ GÜÇLERE ÇALIŞTIĞI GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINDI

1989 Tiananmen Meydanı protestolarının yıl dönümü nedeniyle 4 Haziran’da gerçekleştirilen gece nöbetine katıldığı gerekçesi ile suçlanıyor. Lai, daha önce yaptığı açıklamalarda, “Bir gün yayınlarım ve Hong Kong için demokrasi çağrılarım nedeniyle gözaltına alınabilirim” demişti. Lai, geçtiğimiz yıl düzenlenen protestolara katıldığı gerekçesiyle Şubat ve Nisan aylarında da gözaltına alınmıştı.

 

Medya patronu serbest bırakıldı! Çin, Pompeo'ya tepki gösterdi - Resim : 1

ÇİN YÖNETİMİNE KARŞI ELEŞTİRİLERİYLE BİLİNİYOR

Demokrasi yanlısı Lai'nin sahibi olduğu Apple Daily, Çin'in Hong Kong'daki uygulamalarına karşı çıkan bir yayın çizgisi izliyor.

Çin yönetimine yönelttiği eleştirilerle bilinen Jimmy Lai, geçen yıl ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş, bu süreçte Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti. Üç isim, ulusal güvenlik yasasını görüşmüştü.

Medya patronu, ulusal güvenlik yasası yürürlüğe girmeden iki hafta önce AFP haber ajansına verdiği röportajda, "Cezaevine hazırım. Eğer bu olursa, okuyamadığım kitapları okuma fırsatım olacak. Yapabileceğim tek şey pozitif olmak" ifadelerini kullanmıştı.

ÇİN, POMPEO'NUN AÇIKLAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hem Twitter’da hem de katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamalarda, Lai'nin gözaltına alınmasına tepki göstermiş, Lai’nin Hong Kong halkı için iyi işler isteyen bir vatansever olduğunu belirtmişti.

Diğer yandan ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, "Jimmy Lai, oğulları ve meslektaşlarının yanındayız. Pekin yönetimini de acilen Ulusal Güvenlik Yasası'nı feshetmeye ve Hong Kong'da hukukun üstünlüğünü yeniden sağlamaya davet ediyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin'de yaptığı açıklamada, Pompeo'nun Hong Kong ile ilgili meselelerde defalarca "asılsız yorumlarda" bulunduğunu ve Çin’in ulusal güvenliğini korumak için meşru çabalarını haksız şekilde suçladığını belirtti. Cao, Pompeo'nun "politik yalanlarının" hiçbir temeli olmadığını söyledi.

HONG KONG'DA YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ GÜVENLİK YASASI 

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping'in onayının ardından Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar devam kitlesel protesto hareketini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyası tarafından "Hong Kong’un vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Jimmy Lai Hong Kong Çin Mike Pompeo Apple Daily Ulusal Güvenlik Yasası protesto