Hong Kong'da muhalif medya patronu Jimmy Lai, 'dış güçlere çalıştığı' gerekçesiyle gözaltına alındı

Hong Kong'da muhalif medya patronu Jimmy Lai, 'dış güçlere çalıştığı' gerekçesiyle gözaltına alındı

Hong Kong polisi, haziran ayında uygulamaya konulan tartışmalı ulusal güvenlik yasası kapsamında medya patronu Jimmy Lai'yi sahibi olduğu medya genel merkezine düzenlediği baskınla gözaltına aldı

Hong Kong'da gösteriler devam ederken, güvenlik güçleri muhalif medya patronu Jimmy Lai'nin evine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Next Digital ve Apple Daily adlı medya kuruluşlarının sahibi olan ve 'demokrasi yanlısı' harekete verdiği destekle bilinen 71 yaşındaki Jimmy Lai, yabancı güçlerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle bu sabah gözaltına alındı. Medya genel merkezine düzenlenen polis baskını, çalışanlar tarafından sosyal medyadan da paylaşıldı. 71 yaşındaki Lai'nin sahibi olduğu medya grubunun genel merkezine baskın düzenlendi.

Grubun yöneticilerinden Mark Simon, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Jimmy Lai'nin "yabancı güçlerle gizli anlaşma yapma" gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu. 

Simon, Lai'nin oğlunun evine de baskın düzenlendiğini ve medya grubunun diğer üyelerinin de gözaltına alındığını kaydetti. Polis, yaşları 39 ile 72 arasında değişen 7 kişinin "yeni ulusal güvenlik yasasını ihlal ettikleri gerekçesiyle" gözaltına alındığını aktardı. Açıklamada yeni gözaltıların da olabileceği kaydedildi.

ÇİN YÖNETİMİNE KARŞI ELEŞTİRİLERİYLE BİLİNİYOR

Demokrasi yanlısı Lai'nin sahibi olduğu Apple Daily, Çin'in Hong Kong'daki uygulamalarına karşı çıkan bir yayın çizgisi izliyor.

Çin yönetimine yönelttiği eleştirilerle bilinen Jimmy Lai, geçen yıl ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş, bu süreçte Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti. Üç isim, ulusal güvenlik yasasını görüşmüştü.

Medya patronu, ulusal güvenlik yasası yürürlüğe girmeden iki hafta önce AFP haber ajansına verdiği röportajda, “Cezaevine hazırım” demişti.

Jimmy Lai, “Eğer bu olursa, okuyamadığım kitapları okuma fırsatım olacak. Yapabileceğim tek şey pozitif olmak” ifadelerini kullanmıştı.

 

Jimmy Lai Hong Kong haberler Apple Daily Ulusal Güvenlik Yasası