Medvedev'in Ukrayna karşısındaki pozisyonu ne?
2008 yılında liberal bir siyasetçi olarak Rus siyasetinin zirvesine çıkan eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, bugün Ukrayna karşısındaki çok sert söylemleri ile gündemde. Şu an için Medvedev'in Rus politikasındaki ağırlığı ne?
“Onlardan nefret ediyorum. Dejenere olmuşlar ve …’lar. Bizim Rusya için ölmemizi istiyorlar. Yaşadığım sürece onları yok etmek için her şeyi yapacağım.” Rusya devletinin eski lideri, Güvenlik Konseyi’nin iki numarası Dmitry Medvedev 7 Haziran 2022 tarihinde Telegram kanalından bu mesajı yayımladı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Rusya topraklarında ‘özel askeri operasyon’ olarak anılıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra ülkedeki pek çok politikacı operasyonun ülkeleri için gerekliliğini sürekli olarak belirtiyorlar. Bu kişilerin başında da Dmitry Medvedev geliyor. 2008-2012 yılları arasında Kremlin’de oturan politikacı, batı yanlısı bir liberal olarak tanınıyordu.
Medvedev Anayasa’daki devlet başkanının seçilme süresinden kaynaklı 2012 yılında Putin'e koltuğunu devretti. 2020’ye kadar Başbakan olarak ülkesine hizmet etti. Ekim 2021’de Kommersant gazetesine yazdığı köşe yazısında Ukrayna’daki ‘Nazi’ varlığına dikkat çekiyordu.
Peki Medvedev’in, Ukrayna’nın işgali konusundaki açıklamaların bu kadar sert olmasının sebebi ne? Rus politikasına hakim siyaset bilimci Tatiana Stanovaya, “Yeni gerçekliğe adapte oluyor. Geçmişte ne kadar liberalsen, bugün o kadar sert olmak zorundasın” diyor.
LİBYA MESELESİ
Siyaset kulislerine göre; Libya’nın 2011’de batı tarafından bombalanmasına yeteri kadar açıktan tavır almayan Medvedev’e Putin hala bu konu özelinde tepkili. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Putin’in savaş konusunda tereddütleri olan bürokratlara karşı tavrı da biliniyor. İşgalden bir gün önce 23 Şubat 2022 tarihinde Putin, istihbarat şefi Sergei Naryshkin’in kekeleyerek cevap vermesi üzerine canlı yayında sert bir şekilde fırça atmıştı.
Rus politikası üzerine New York Syracuse Üniversitesi’nde çalışmalarda bulunan Brian Taylor, Medvedev’in kariyerinin başındaki çizgisi ile şu an bulunduğu yer arasında fark olduğu görüşünde. Geçen mart ayında Polonya, Slovakya ve Çekya liderlerinin Kiev’e giderek Zelenski’yi ziyaret etmesine büyük tepki göstermiş, Polonya elitlerinin Rus fobisi olduğunu söylemişti.
Yale Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Timothy Snyder, Medvedev’in doğu ve orta Avrupa’da popülist siyasetten etkilenen seçmenlere seslendiğini belirtiyor. Snyder, “Ancak kendisi sebepsiz yere zenginleşmiş, yabancı devletlere neyi yapıp, neyi yapmaması gerektiğini söyleyen bir insan, yıkımdan başka bir şey getirmeyen bir savaşı destekliyor” açıklamasında bulundu.
LÜKS EVLER İDDİASI
2017 yılında şu an hapiste bulunan Rus muhalif Aleksei Navalny ve ekibinin yaptığı bir araştırmaya göre; Medvedev’in kendi kurduğu vakıf aracılığı ile 1.2 milyar dolar bağış topladığı ve bu bağışlarla lüks evler satın aldığı iddia edilmişti.
Washington D.C. merkezli bir düşünce kuruluşunda çalışan Maria Snegovaya’ya göre; Medvedev herkese sistemin bir parçası olmak istediğini gösteriyor ve ‘Putin’le birlikteyim’ mesajı veriyor. Snegovaya, “Bence şu an ciddi bir şekilde güvenliğe ihtiyacı var. Amacı sistem içinde var olabilmek” demekte.
Medvedev’e yakın olan politikacı Mikhail Abyzov, iş insanları Ziyavudin ve Magomed Magomedov hapse girmişlerdi. Putin Ukrayna savaşından beri muhaliflerin üzerine sert bir şekilde gidiyor. Ev hapsinde olan politikacı sayısının arttığı iddia edilirken, kimileri Medvedev’in yakın çevresinin savaşı o kadar da desteklemediğini düşünüyor. Medvedev’in eski danışmanlarından Arkady Dvorkoviç, geçen günlerde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin önde gelen bir ismi tarafından savaşa karşı olduğu için ‘ülkeye ihanet’ etmekle suçlanmıştı.
Dvorkoviç bu suçlamanın ardından Medvedev’in zamanında Silikon Vadisi’ne yaptığı ziyaretten sonra, Moskova’ya bir teknoloji merkezine çevirmek için attığı adımlardan olan Skolkovo Vakfı’nın başkanlığından istifa etti.
Putin’in 2008 yılında üçüncü kez başkan olması anayasa gereği mümkün değilken, koltuğunu devretme tercihini eski KGB yetkilisi Ivanov yerine Medvedev’den yana kullanması ülkede sivil siyaseti egemen kılmak istediği şeklinde yorumlanıyordu. Medvedev, Devlet Başkanı sıfatı ile 2009 yılında yaptığı bir konuşmada, Rus demokrasisini kırılgan ve korunmaya ihtiyacı olan bir yapı olarak tanımlamıştı.
Kaynaklar: Le Monde, Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL)
Kaynak: Web Özel