Medvedev: Zelenski, Rusya'nın meşru bir askeri hedefidir

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Volodimir Zelenski
Medvedev: Zelenski, Rusya'nın meşru bir askeri hedefidir

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, “Rusya'ya düşman bir rejimin başı ve bir savaş suçlusu olan” Zelenski'nin, Ukrayna Devlet Başkanı olarak Rusya Federasyonu için “meşru bir askerî hedef olduğunu ve meşruiyetini kaybettikten sonra bile hedef olmaya devam edeceğini” söyledi.

Medvedev, Ukrayna'daki Başkanlık seçimlerinin iptal edilmesinin, bu ülkenin “başarısız bir devlete dönüşmesi ve bu projenin ölümü anlamına geldiğini” bildirdi.

Medvedev, bugün yaprığı açıklamada, "Kiev (geçen yılki) karşı saldırısında başarısız oldu ve daha da ağır yenilgiler alıyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı görevine 20 Mayıs 2019’da başlayan Zelenski’nin beş yıllık görev süresi bugün doldu. Ülkenin Rusya ile savaşta olması gerekçe gösterilerek, 31 Mart 2024’te yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimleri geçen yıl iptal edilmişti. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi, “Ukrayna anayasasının sıkıyönetim altında seçim yapılmasını yasaklamasına” dayanılarak iptal edilmişti.

Rus basınında çıkan haberlerde, bu nedenle, Zelenski ve ekibinin iktidarda kalmaya devam etmesinin meşruiyet sorunları çıkaracağı öne sürülüyor.

Medvedev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, özellikle Ukrayna’nın eski Genelkurmay Başkanı General Valeri Zalujni ve selefi Petro Poroşenko'nun rekabetinden korktuğu için seçimleri iptal ettiğini öne sürdü. 

Medvedev, seçimlerin yapılması halinde Ukrayna halkının Rusya ile müzakere umuduyla Zelenskiy'i değiştirmek isteyeceğini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu ayın başında, Batı'nın Ukrayna'yı umut vaat etmeyen hedeflerine kurban etmekten vazgeçmesinin zamanının geldiğini ve Kiev rejiminin kendisinin de mevcut gerçekleri kabul etmesi gerektiğini söylemişti.