Mansimov İran'a yaptırımları deldi, ABD'nin radarına girdi

İran ABD

ABD yönetimi İran'a yönelik yaptırımlarda vites artırdı. Bu süreç FETÖ ile bağlantılı isimleri akıllara getirdi. Onlardan biri de daha önce İranlı ve Ermeni iş insanlarıyla yakınlığı bulunan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu.

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun enteresan ilişkilerinden biri daha ortaya çıktı. Bu kez İran ile olan bağlarıyla gündemde.

ABD yönetimi son 3 haftada birden fazla ülkeden çok sayıda şirketi, İran'a yönelik petrol ambargosunu deldikleri gerekçesiyle kara listeye aldı. Çin, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden şirketler, ABD yaptırımlarına hedef oldu.

Liste, petrol ambargosuyla sınırlı değil. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'dan Rusya'ya gönderilen ve Ruslar tarafından Ukrayna savaşında kullanılan insansız hava araçlarının satışına aracılık eden firmalara da yaptırım uygulama kararı aldı.

Ambargoyu delenler, İran Devrim Muhafızlarına maddi destek sağlamakla suçlanıyor. Kara listede adı geçen şirketlerin ilişki ağında göze çarpan bir isim daha var. Mübariz Mansimov Gurbanoğlu.

Gurbanoğlu gemicilik şirketi Palmali Grup'un kurucusu. Ortağıyla petrol tankeri için aracılık yaptı. Kendi kardeşinin iddiasına göre rüşvetler verdi. Offshore şirketleri aracılığıyla milyonlarca lira değerindeki geminin sahibi oldu. Böylece İran'a yaptırımları deldi.

Gurbanoğlu ve ortağının şirketleri İran petrolü için uluslararası satış sözleşmeleri oluşturdu. Sevkiyatları ayarladı ve gelirlerin aklanmasına yardımcı oldu. İran devrim muhafızları adına İran petrolünün kaynağını gizledi. Ardından bu tankerlerle İran Devrim Muhafızları adına petrol taşındı.

Geçtiğimiz yıl Gurbanoğlu'nun İran'dan yasa dışı petrol transferine aracılık ettiği iddiası ortaya atıldı.

Mübariz Gurbanoğlu'na ait tankerlerin, İran petrolünü Bender Abbas Limanından, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fucarat Limanına taşıdığının tespit edildiği bildiriliyor.

Azerbaycan ile Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki ittifakına şiddetle karşı çıkan ve Karabağ sürecinde Ermenistan'ı destekleyen İran'la yakın ilişkileri Gurbanoğlu'na yönelik tepkilerin artmasına yol açmıştı.

Gurbanoğlu'nun şüpheli bağlantıları İran ile de sınırlı değil. Ermeni iş insanlarıyla da yakın bağları var.

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ismi ABD işin yabancı değil. Çünkü onun Ermeni ortağı da ABD hazinesini sahte evraklarla hayali ihracat yaparak dolandırmaktan suçlu bulundu.

Ermeni mafya lideri Leovon Termendzyan'ın 1 milyar doları haksız bir şekilde vergi iadesi ve teşvik olarak aldığı tespit edildi. Termendzyan 10 ayrı suçtan 130 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mansimov Gurbanoğlu'nun adı FETÖ'yle de çıkmıştı. Gurbanoğlu FETÖ bağlantısı nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu FETÖ İran Ermenistan