Macron ulusal kahraman ilan etti! Josephine Baker Fransa'da ilk olacak

Fransa Emmanuel Macron
Macron ulusal kahraman ilan etti! Josephine Baker Fransa'da ilk olacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1975'te ölen ABD'li kabare dansçısı ve Fransa direnişinin önemli figürlerinden Josephine Baker'ı Fransa'nın ulusal kahramanı ilan etti. Anıt mezarı Panthéon'a taşınacak Baker, burada yer alan ilk siyah kadın olacak.

1906’da ABD'nin Missouri eyaletinde doğan, 1975’te Monaco'da ölen Josephine Baker'ın 2013 yılından bu yana sanatçının Pantheon'a taşınması için mücade veren ailesi sonunda mutlu sona ulaştı. 

20. yüzyılın başlarında İkinci Dünya Savaşı’nda Fransa direnişinde yer alan, Fransa'nın en büyük müzik salonu yıldızlarından biri haline gelen Amerika doğumlu Siyah dansçı ve sivil haklar aktivisti Josephine Baker, Fransa'nın ünlü kahramanlar mezarı Panthéon'da toprağa verilecek. Baker, burada yer alan ilk siyah kadın ve yabancı uyruklu nadir sayıdaki kişiden biri olacak.

Macron ulusal kahraman ilan etti! Josephine Baker Fransa'da ilk olacak - Resim : 1

Fransa tarihinin en dikkat çeken figürlerinden biri olan Josephine Baker, Fransa’nın ulusal kahramanı ilan edildi. 1975’te Monaco’da ölen Baker’ın naaşının Pantheon’a taşınacağını açıklayan Macron, 30 Kasım’da bir seremoni düzenleneceğini de duyurdu. Baker böylelikle bu konuma erişecek ilk Afro-Amerikan kadın olacak. Baker ayrıca eğlence dünyasından da bu onura layık olan ilk insan olarak tarihe geçecek.

Baker’a bu unvanın verilmesini destekleyen filozof Pascal Bruckner, "O gerçek bir ırkçılık ve gerçek bir faşist karşıtıydı" dedi. Baker böylelikle Victor Hugo, Voltaire ve Jean-Jacques Rousseau gibi Fransa'nın saygın isimleriyle aynı yerde yatacak.

Baker’ın anıt mezara alınması için internet üzerinden kampanya başlatan yazar Laurent Kupferman, "Ayrımcılığa uğramış ve oldukça yoksul bir geçmişe sahip kadın nasıldünya yıldızı olabilir? Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, Fransa'da mümkündü." ifadelerini kullanırken, kampanyada ise, "O bir sanatçı, ilk siyahi uluslararası yıldız, kübistlerin ilham perisi, İkinci Dünya Savaşı’nda Fransız ordusunun direniş savaşçısı ve Marthin Luther King’in sivil haklar mücadelesinde aktifti" ifadeleri yer aldı.

Macron ulusal kahraman ilan etti! Josephine Baker Fransa'da ilk olacak - Resim : 2

JOSEPHINE BAKER KİMDİR?

Missouri’de 1906’da dünyaya gelen, gerçek adı Freda Josephine McDonald olan Baker, kariyerine 1920'lerin başında New York'ta dansçı olarak başladı, kısa sürede tanınan Baker, Champs-Eylsees'deki gösterileriyle şöhrete kavuştu. 

Matisse ve Pablo Picasso gibi sanatçılarla yakınlık kuran ve onlar için adeta bir 'ilham perisi' olan Baker, İkinci Dünya Savaşı sırasında şöhretini kullanarak Nazi işgalcilerinden bilgileri alarak bunu Fransızlara aktarmıştı.

1974’te Guardian gazetesine konuşan Baker, "Ben 20’lerde Fransa'da meşhurdum. ABD'ye dayanamıyordum ve Paris'e ilk taşınan siyahilerden biriydim" demişti.

Baker hızla ün kazandı. Mizah anlayışı, çılgın dansları, J'ai Deux Amours gibi ikonik şarkılarıyla Fransa'nın kabarelerine hükmeden ünlü salonu Les Folies Bergères'teki gösterilerin demirbaşlarından biri oldu. Sanatsal kariyerinin bir bölümü ise erotik danslardan oluşuyordu. 

2022 yılında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kala, Fransa'da ırkçılık tartışmaları yeniden alevlenirken, Fransız yetkililer anıt mezardakilerin büyük çoğunluğunun erkek olduğu Panthéon'a daha fazla kadının yer alması gerektiği yönündeki çağrılara yanıt vermiş olsu. 

Kaynak: Haber Global TV

Emmanuel Macron Fransa