Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı

haberler
Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun yemin töreninden sonra muhalefet üyeleri yeniden sokaklara inince protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan Devlet Başkanlığı seçimini ülkeyi 26 yıldır aralıksız yöneten Aleksandr Lukaşenko kazanması üzerinde muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek sokaklarda protesto çağrısı yapmıştı. Binlerce kişi sokaklara inince Belarus’ta hemen hemen her gün çatışmalar yaşandı. Rusya’nın destek verdiği Lukaşenko ise ülke muhalefetine ve batılı ülkelere karşı duruşunu bozmayarak koltuğu bırakmayacağını ilan etti.

Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı - Resim : 1

Gerginliğin hala devam ettiği ülkede Lukaşenko dün yemin ederek mazbatasını alırken dışarıda muhalefet üyeleri gösteriler yaptı. Belarus İçişleri Bakanlığı’nın dün geceden beri güvenlik önlemleri aldığı ülkede dün gerçekleşen yemin töreni ise kapalı salonda ve yoğun güvenlik önlemleri alınarak tamamlandı.

Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı - Resim : 2

MUHALEFET, 'SİVİL İTAATSİZLİK' İLAN ETTİ 

Lukaşenko’nun yemin etmesiyle birlikte Belarus’ta muhalefet liderleri yeni bir açıklama yaparak ülke genelinde "sivil itaatsizlik" ilan etti. Muhalefetin ilanının ardından binlerce kişi başkent Minsk’te bulunan Kahraman Şehir bölgesindeki parklarda toplanarak Lukaşenko karşıtı gösteriler düzenledi. Bazı gruplar yemin töreninin yapıldığı Bağımsızlık Sarayı’na yürümek isterken zırhlı ve maskeli polisler göstericilerin çevresini sardı. Gerginlik artınca polisler önce göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti, ardından birçok kişiyi gözaltına aldı. Muhalefet gruplarının sosyal medya hesaplarından bazı protestocuların yaralandığına dair bilgiler aktarıldı. Ülkede küçük çarpı gösteriler devam ederken, bazı kişiler müdahalelerin ardından dağıldı.

Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı - Resim : 4

YEMİN TÖRENİNDE MEYDAN OKUDU

Belarus Anayasası üzerine el basarak yemin eden Lukaşenko, törenin ardından kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Belarus halkının yaşanan karmaşık dönemde yanında bulunduğunu ve birçok soruna göğüs gerdiğini ifade eden Lukaşenko, "Belarusluları bir kenara bırakamazdım. Bunu yapamam. Sadece siyasi tercihlerini değil aynı zamanda kendi kaderlerini, çocuklarının geleceğini devletin politikasına bağlayan, ülkeye ve halka bağlı kalan kişileri Belarus için böylesine zor bir dönemde terk etme hakkım yok. Onlar, pandemi tehdidine kahramanca karşı koyan, en iyi mesleki ve insani niteliklerini sergileyen, toplumun ayrıştığı dönemde aklıselimi koruyan kişiler. Devlet görevlileri ve üniformalı kişiler kararlılık, cesaret ve sağlamlık ortaya koydu" dedi.

Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı - Resim : 6

"RENKLİ DEVRİMLERE İZİN VERMEDİK"

Lukaşenko konuşmasında daha önce Gürcistan ve Ukrayna’da gerçekleştirilen ayaklanma ve iktidar değişikliklerinin yöntemine atıfta bulunarak, "Belarus iktidarının gücünün, iktidara olan güvenin temelinde, en zor zamanlarda bile sosyal politikadan, sosyal devletten vazgeçmememiz yatıyor. Emeklilerin, çok çocuklu ailelerin, toplumun sosyal bakımdan kırılgan kesimlerinin desteklenmesi, her halükarda Belarus'un kartviziti olmaya devam edecek" şeklinde konuştu. Lukaşenko ülkesine dış müdahalelerin gerçekleştirilerek, Belarus halkının bu gibi girişimlere engel olduğunu söylerken muhalefet üyelerinin bu konuda hala durumun ciddiyetinin farkına varmadığını söyledi.

Lukaşenko'nun gizli yemin töreninden sonra Belarus yeniden karıştı - Resim : 7

GÜÇLÜ ORDU VE RUSYA VURGUSU

Seçimlerin ardından Batılı ülkelere ve ülkedeki muhalefet hareketlerine karşı duran ve sadece Rusya’dan destek alan Aleksandr Lukaşenko törende Rusya ile ilgili önemli ifadeler kullanarak, "Bizim güçlü ve nitelikli bir ordumuz var. Ama en önemlisi bizim birkaç nesli yurtsever olarak kendi saflarımızda yetiştirmemizdir. Bugün Rus kardeşlerimiz ile birlikte dünyanın en güçlü ordularından biri olduğumuzu gösterdik. Bugün bu bağımsızlık topraklarda ülkemiz tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir tatbikat yapılıyor. Aynı zamanda Belarus’ta ve Rusya’da yine eşi benzeri görülmemiş tatbikatlar sürüyor. Bu tatbikatların öncesinde hiç yeni silahlar kullanılmamıştı. Herkese sınırlarımızın iyi korunduğunu göstermek için batı sınırı hattı boyunca Tu-160 stratejik füze taşıyıcılar ile uçuşlar yapılıyor" dedi. Lukaşenko sözlerini ise ‘Çok yaşa Belarus’ diyerek sonlandırdı.

Kaynak: İHA

Aleksandr Lukaşenko belarus seçim protesto haberler