Tartışmalı seçim sonrası Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko gizli törenle yemin etti

haberler
Tartışmalı seçim sonrası Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko gizli törenle yemin etti

Belarus'ta hükümet karşıtı eylemler başlatan seçimlerde Devlet Başkanlığını kazanan Alexander Lukaşenko, devam eden gösterilere rağmen gizli törenle yemin ederek göreve başladı

Belarus’ta 9 Ağustos’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerini Alexander Lukaşenko’nun kazanmasının ardından ülke genelinde eylemler başlamıştı. Kısa sürede şiddet olaylarına dönüşen protestolara rağmen, Devlet Başkanı Lukaşenko’nun gizli bir törenle yemin ederek göreve başladığı bildirildi.

Yemin törenine gelen vekiller, devlet kurumlarının üst düzey yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda katılımcı ile Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleştirildi. Yemin töreni öncesinde herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştı.

Elini anayasa üzerine koyan ve yemini okuyan Lukaşenko, Merkezi Seçim Kurulu başkanından Belarus Devlet Başkanı Mazbatası'nı aldı.

Tartışmalı seçim sonrası Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko gizli törenle yemin etti - Resim : 1

Törende konuşan Lukaşenko, ülkelerine bağlı olan Belarusluları bir kenara bırakma hakkına sahip olmadığını söyledi.  "Bunu yapamam. Sadece siyasi tercihlerini değil aynı zamanda kendi kaderlerini, çocuklarının geleceğini devletin politikasına bağlayan, ülkeye ve halka bağlı kalan kişileri Belarus için böylesine zor bir dönemde terk etme hakkım yok.

Onlar, pandemi tehdidine kahramanca karşı koyan, en iyi mesleki ve insani niteliklerini sergileyen, toplumun ayrıştığı dönemde aklıselimi koruyan kişiler. Devlet görevlileri ve üniformalı kişiler kararlılık, cesaret ve sağlamlık ortaya koydu." diyen Lukaşenko'nun yemin töreninin ardından halka ve devlet başkanına sadakat yemini etti.

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protestolar başlamıştı. Protestocular yeni seçimin yanı sıra ülkede anayasa değişikliği talebinde bulunuyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

belarus seçim protesto haberler