Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin kayıp serveti Türk çiftte bulundu

euro Fransa
Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin kayıp serveti Türk çiftte bulundu

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ait kaybolan 160 milyon euro değerindeki servetinin izi, Fransa'da yaşayan bir Türk çiftte bulundu. Yıpranmış euro'ları bozdurmaya çalışan çift gözaltına alındı

Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) polis kaynaklarından aktardığı habere göre, 2010 yılında Libya hükümeti, Alman Merkez Bankası'ndan 100'lük ve 200'lük banknotlar halinde bilinmeyen bir sebeple 160 milyon euro aldı. Bingazi'deki bir bankada tutulan servete, 2017 yılında Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından başlayan iç savaşta Libya Ulusal Ordusu el koydu.

Paraların yarısının iyi muhafaza edilip kullanılabilir durumda olduğu, diğer yarısının uzun süre su altında kaldığı için zarar görüp solduğu belirtildi. 

Paranın halen iyi durumda olan 80 milyon euroluk kısmının Libya Ulusal Ordusu tarafından silah ve teçhizat için harcandığı belirtilirken, kalan 80 milyon eurosunun ise daha kimyasalla temas etmesi nedeniyle kullanılamaz hale geldiği düşünülüyor. 

2018 yılının yaz aylarında ise Avrupa Merkez Bankası'nda bu banknotlar yeniden ortaya çıktı. Fransız polisin verdiği bilgiye göre, söz konusu paraların yüzde 90'ının kaynağı Türklere (iddiaya göre de Türk mafyasına) dayanıyor. İlk defa bu banknotları değiştirmek için bankaya giden Mağribli işçiler, söz konusu paraları kaçak olarak çalıştıkları Türk iş verenlerden aldıklarını öne sürdü. 

BM konu hakkında soruşturmasını sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası da seri numaraları daha önceden alınmış olan yıpranmış paraların alınmaması için 2020 yılının başlarında bankalara uyarıda bulundu.

TÜRKİYE'DE MİLYONLARCA EURO'NUN KALDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Fransa'nın Limoges kentinde söz konusu parayı kullanan Türk çifti sorguya çekilirken, haklarında inceleme başlattı. Markette çalışan çift, yıpranmış banknotları Türkiye'de gerçek değerinin yüzde 50 ila 75'ine satın aldıklarını, bunları daha sonra yaptıkları işlerde kullandıklarını söyledi.

Toplam 40 bin euro değerinde banknotu kullanıma soktukları belirtilen çiftle ilgili soruşturmayı yürüten görevliler, Türkiye'de de milyonlarca euronun kaldığını düşünüyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Libya Muammer Kaddafi Fransa