Libya ile BM arasında "Berlin süreci" görüşmesi

Libya ile BM arasında "Berlin süreci" görüşmesi

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Berlin'de 19 Ocak'ta yapılacak Libya Konferansı'nı ve ateşkesi görüştü.

Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Basın Ofisi'nin Facebook sayfasında yer alan açıklamaya göre, UMH Başbakanı Serrac, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Selame ve Yardımcısı Stephanie Williams ile başkent Trablus'ta bir araya geldi. 

Görüşmede Libya krizine barışçıl bir çözüm bulmak için Berlin'de düzenlenecek konferansla ilgili istişareler ele alındı. Serrac, Selame ve Williams'ın görüşmesinde Libya'daki son durum ve ateşkes süreci değerlendirildi.

MOSKOVA'DAKİ ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Hafter güçlerinin kabul etmesiyle ateşkes 12 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde ilan edilen ateşkesi kalıcı hale getirmek üzere Moskova'da toplanan zirvede, taraflar ilk etapta bir ateşkes metninde uzlaşmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve Türkiye'nin desteklediği UMH Başbakanı Fayez el Sarrac, anlaşmaya imza koymuştu. Ancak masanın diğer tarafındaki Hafter, imza atmadan Moskova'dan ayrılmıştı. Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, "ateşkesin sona erdiğini ve savaşın devam edeceğini" duyurmuştu.

BM Libya