Lavrov'dan Paşinyan'a yanıt

Azerbaycan Rusya Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İham Aliyev'in geçen yıl ekim ayında Prag'daki toplantıda bir araya geldiğini hatırlattı. Lavrov, Paşinyan'ın Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçtiğimiz günlerde İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte Rusya ile ilgili Moskova yönetimini kızdıracak çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini işgalden kurtarmasıyla ilgili Rusya'yı suçlayan Paşinyan, Moskova'nın Ermenistan'ın güvenliğini koruyamadığı söyledi.

Paşinyan, güvenlik açısından yalnızca Rusya'ya bağlı olma politikasının stratejik bir hata olduğunu da belirtti.

Paşinyan'ın sözleri Moskova'da rahatsızlığa neden olurken Erivan yönetiminin 11-20 Eylül tarihlerinde ABD ile ortak tatbikat kararı alması ipleri daha da gerdi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'sa durumu, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Liderler Zirvesi'nin kapanışından sonra düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Ermenistan'da bazı yetkililerin, "Moskova'nın Karabağ'ı Azerbaycan'a verdiği" yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Lavrov, bu ifadelerin tamamen yanlış olduğunu ve "dürüst olmadığını" vurguladı.

Lavrov, Ermenistan'ın kendisinin Madrid prensipleriyle bu bölgenin Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul ettiğini hatırlattı.

LAVROV: ERMENİ YÖNETİMİNİN EYLEMLERİNDEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Ermenistan'ın ABD ile gelecek hafta askeri tatbikat yapacak olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Ermeni yönetiminin eylemlerinden üzüntü duyuyoruz. Elbette saldırgan bir NATO ülkesinin Güney Kafkasya'ya girmeye çalışmasını iyi bir şey olarak görmüyoruz. Bunun Ermenistan dahil hiç kimse için iyi olduğunu düşünmüyorum. Amerikalılar nerede ortaya çıkarsa çıksın, dünyanın her yerinde yüzlerce üsleri var, bu hiçbir yerde iyi bir sonuca yol açmıyor."

Ermenistan, 2020'de Azerbaycan'a karşı ağır yenilgi aldığı Karabağ savaşı sonrasında Rusya'yı kendisine yeterince destek vermemekle suçlamış, Rusya önderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün 2022'deki tatbikatlarına katılmamış ve ocak ayındaki tatbikata da ev sahipliği yapmayacağını açıklamıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Azerbaycan