Kuzey Kore liderinden orduya yeni emir: Savaş çıkması halinde ABD ve Güney Kore'yi yok edin!

Ajans Bizim
Kuzey Kore Güney Kore ABD
Kuzey Kore liderinden orduya yeni emir: Savaş çıkması halinde ABD ve Güney Kore'yi yok edin!

Devlet ajansı KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un, üst düzey askeri yetkililere Güney Kore ve ABD'nin silahlı bir çatışma başlatması halinde bu ülkeleri "yok etmeleri" emrini verdiğini bildirdi.

KCNA'ya göre, Kim Jong Un, dün Pyongyang'da Kuzey Kore'nin önde gelen komutanlarıyla yaptığı toplantıda, "Eğer düşman (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ile karşı karşıya gelmeyi ve askeri provokasyonu tercih ederse, ordumuz bir an bile tereddüt etmeden (...) en güçlü araçlarını seferber ederek onu tamamen yok etmek için ölümcül bir darbe indirmelidir" dedi.

Ajansa göre, Kuzey Kore lideri aynı gün ülkenin stratejik yönergelerini ortaya koyan yıl sonu toplantısının son oturumunda yaptığı uzun konuşmada, Seul'e karşı yeni nükleer saldırı tehditleri savurdu ve yarımadada "her an başlatılabilecek bir savaş" için askerî hazırlıkların hızlandırılması emrini verdi.

Nükleer gücü harekete geçirmek

Kim Jong Un, ABD'yi "çeşitli askerî tehditlerle" suçladı ve Güney Kore'ye karşı "acil durumlarda nükleer güç de dahil olmak üzere tüm fiziksel araç ve güçleri harekete geçirme" talimatı verdi.

Kim, artık Güney ile uzlaşma ve yeniden birleşme arayışında olmadığını belirterek, kendi görüşüne göre Seul ve Washington tarafından tetiklenen "ısrarlı ve kontrol edilemez kriz durumuna” dikkat çekti.

ABD ve Güney Kore, Pyongyang'ın 2023 yılında giriştiği rekor silah denemeleri karşısında savunma işbirliğini güçlendirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bugün, 2024 yılının ilk yarısında hayata geçirilmesi planlanan Washington ile genişletilmiş bir ortak caydırıcılık sistemi aracılığıyla Pyongyang'ın askerî provokasyonlarını uzakta tutmayı taahhüt etti.

Yoon Suk Yeol, yeni yıl konuşmasında, bu sistemin Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir nükleer ya da füze tehdidini "temelden caydıracağını" söyledi.

 

Pyongyang, 2023 yılında, yörüngeye bir askerî keşif uydusu yerleştirdi, nükleer güç statüsünü anayasasına koydu ve cephaneliğindeki en güçlü balistik füzeyi test etti.