Kuzey Kore askerleri Ukrayna'ya girerse Güney Kore ne yapacak?

Kuzey Kore Güney Kore Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Kuzey Kore askerleri Ukrayna'ya girerse Güney Kore ne yapacak?
Fotoğraf: Depo Photos

Kim Jong Un'un gölgesi Ukrayna üzerine düştü. Ukrayna hükümeti 10 bin Kuzey Kore askerinin Rusya'dan Ukrayna topraklarına girmeye hazırlandığı iddia ediyor. Kremlin ucu açık açıklamalar yaparken Güney Kore, Ukrayna'nın endişelerine katılıyor ve şimdiden nasıl karşılık vereceğini araştırıyor.

Ukrayna Günlüğü podcast'inde Transatlantik Diyalo Merkezi Analisti Oleksander Slyvchuk, Kuzey Kore'nin savaşa girişinin sonuçlarını analiz etti.

Analist Slyvchuk, Kuzey Koreli askerlerin kendi ülkeleri dışında sunabilecekleri etkinlik ve performans konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

Analist, "Dil sorunu var. Rus birlikleriyle senkronize olabileceklerinden şüpheliyim. Tecrübeleri de eksik. Doğu Avrupa'yı bilmiyorlar, ülkelerinin dışına hiç çıkmamışlar. Rusların bu askerlere nitelik değil nicelik olarak baktığını düşünenler var. Kuzey Kore'nin de bu askerlerinin Ukrayna'da ölüp ölmemesini pek umursamıyor" yorumunda bulundu.

Putin'in Kuzey Kore'ye yaptığı resmi ziyaretten 4 ay sonra gündeme gelen bu olay kafaları karıştırdı. İki ülke dış saldırılara karşı birbirine yardım etmeyi kabul eden bir anlaşma imzaladı.

Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya girmesi bölgedeki senaryoyu değiştirecektir. Kuzey Kore zaten Rusya'ya silah tedarik ediyor. Çoğunlukla ağır top mermisi ve füze gönderiyor.

Slyvchuk, "Bu olay Ukrayna'nın müttefiklerinin uyanmasına yardımcı olacaktır. Güney Kore şu ana kadar bu olaya dahil olmamıştı. Bana öyle geliyor ki artık konumlarını değiştirebilirler" diyerek sözlerini tamamladı.