Kuveyt Emiri parlamentoyu feshetti, anayasanın bazı maddelerini askıya aldı
Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, ülkenin siyasi arenasında önemli bir adım atarak, Parlamentoyu feshettiğini ve anayasanın belirli maddelerini askıya aldığını duyurdu. Bu adım, ülkede siyasi dengelerde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.
Körfez ülkesinde seçimlerin yapılmasından haftalar sonra devlet medyasının bildirdiğine göre, Kuveyt Emiri parlamentoyu feshetti ve bazı görevlerini devraldı.
Devlet televizyonunda yapılan açıklamada, Emir es-Sabah'ın Parlamentoyu feshetme kararıyla ilgili resmi duyuru yapıldı.
Kuveyt anayasasına ilişkin alınan kararlar da Emir es-Sabah tarafından duyuruldu. Anayasadaki belirli maddelerin, demokratik sürecin tam kapsamlı bir değerlendirmesine tabi tutulmak üzere, en fazla dört yıl boyunca askıya alınacağı açıklandı. Emir, "dört yıldan fazla olmayan bir süre için" askıya alınan anayasa maddeleri hakkında bilgi vermedi.
Devlet televizyonunda açıklama yapan es-Sabah, “Kuveyt son zamanlarda zor günler geçiriyor. Bu da ülkeyi kurtarmak ve yüksek menfaatlerini güvence altına almak için zor bir karar alma konusunda tereddüt ya da gecikmeye yer bırakmıyor” dedi.
Devlet televizyonu, Ulusal Meclis’in yetkilerinin Emir ve ülkenin kabinesi tarafından üstlenileceğini aktardı.
83 yaşındaki hükümdar, "Kuveyt'in önceki yıllarda yaşadığı sağlıksız atmosfer, yolsuzluğun devlet kurumlarının çoğuna yayılmasını teşvik etti ve ne yazık ki güvenlik ve ekonomi kurumlarına ulaştı. Adalet sistemini bile etkiledi” dedi.
Nisan ayındaki seçimler, üvey kardeşi ve selefi Şeyh Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın ölümünün ardından geçen aralık ayında iktidara gelen Şeyh Meşal yönetiminde yapılan ilk seçimlerdi.
Ulusal Meclis ve kabine arasında tekrarlanan anlaşmazlıklar, Parlamentonun feshini getirdi ve ülkenin petrol gelirlerine bağımlılığını azaltmayı amaçlayan yatırım ve reformları kısıtladı.
Parlamento, pazartesi günü ilk kez toplanacaktı, ancak bazı siyasetçiler hükümete katılmayı reddetmişti.