Kutsal topraklardan acı haber! Yüzlerce hacı adayı hayatını kaybetti

AJANS BİZİM
Suudi Arabistan Dünya haberleri
Kutsal topraklardan acı haber! Yüzlerce hacı adayı hayatını kaybetti

Mekke’de hac ziyareti sırasında en az 550 hacı adayının sıcak nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Bu yılki hac ziyaretine katılanlarını sayısının 1,8 milyon kişi olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan’da hüküm süren sıcak hava dalgası nedeniyle 14 ila 16 haziran arasında Mekke'de sıcaklığın zaman zaman 50 dereceyi aşarak, 51,8 santigrat dereceye ulaştığı gözlemlendi.

AFP'ye konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen iki Arap diplomat, çoğu sıcaklar nedeniyle olmak üzere en az 323 Mısırlı hacının hayatını kaybettiğini söyledi. 

Diplomatlardan biri, "hepsinin sıcaktan öldüğünü" belirterek, bu verilerin Mekke'nin El-Muaysem bölgesindeki bir hastanenin morgundan geldiğini ifade etti.

Diplomatlar 550 cesedin Mekke'nin en büyük morglarından biri olan El-Muaysem morguna götürüldüğünü söyledi.

AFP'nin haberine göre, Mısırlıların ölümüyle birlikte, hac sırasında çeşitli ülkeler tarafından bildirilen ve çoğu sıcaklığa bağlı vakaların tam sayısını belirtmeyen ölüm sayısı 577'ye ulaştı. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, "bir dizi ölüme" atıfta bulunarak "hac sırasında kaybolduğu bildirilen Mısırlıları arama çalışmalarının" devam ettiğini söyledi.

Suudi yetkililer, pazar günü, sıcaktan muzdarip iki binden fazla hacı adayının tedavi edildiğini duyurdu, ancak ölümler hakkında herhangi bilgi vermedi. 

Diplomatlar en az 60 Ürdünlünün de öldüğünü söylerken, Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Mekke'de ibadet edenlerin defnedilmesi için 41 defin izni verdiğini açıkladı.

Suudi yetkililer, hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, bol sıvı tüketmelerini ve günün en sıcak saatlerinde güneşe maruz kalmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyor.