Küba da müdahil oluyor

Ajans Bizim
Küba İsrail Filistin
Küba da müdahil oluyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Küba, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ndeki soykırım eylemlerine karşı Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Kasım ayında açılan davaya katılma kararını açıkladı.

Havana Radyosu'nun haberine göre, Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kararın Gazze'deki soykırımın durdurulmasına yönelik uluslararası çabalar doğrultusunda alındığını belirtildi. 

Küba hükümeti, UAD soykırım sözleşmesinin ilgili maddesine uygun olarak, üçüncü bir ülke olarak uluslararası mahkemedeki İsrail karşıtı davaya katılma hakkını kullanıyor.

Küba, İsrail'i, "Silahlı çatışma bölgelerinde ve işgal altındaki topraklarda siviller korunur" diyen Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ndeki taahhütlerini görmezden gelen bir işgalci olarak tanımladı.

Havana, bugün küresel toplumun soykırım, apartheid, zorla yerinden etme ve toplu cezalandırmaya müsamaha göstermediğini söylüyor.

Güney Afrika, İsrail yönetiminin Gazze'de işlediği savaş suçlarından sorumlu tutulması için Kasım ayında UAD'ye şikâyette bulunmuştu.

UAD'nin Ocak 2024'teki ilk kararı, İsrail rejiminin Gazze'de soykırım eylemlerinde bulunmamasını emretti.

Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Han, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun savaş suçları ve insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle tutuklanması çağrısında bulunmuştu. UCM yargıçlarının bu çağrıyı kabul etmesi halinde, uluslararası mahkemeye üye 124 devlet Netanyahu'yu tutuklamakla yükümlü olacak.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37 binden fazla Filistinli öldürüldü.