Korsika Meclisi özerklik öngören metni kabul etti

AJANS BİZİM
Fransa
Korsika Meclisi özerklik öngören metni kabul etti

Korsika Adası'na "Fransa Cumhuriyeti bünyesinde" özerklik statüsü tanınmasını öngören anayasa metni Korsika Meclisi’nde kabul edildi.

Korsika için "Cumhuriyet bünyesinde özerklik statüsü" öngören anayasa metni, dün akşam Korsika'nın seçilmiş temsilcilerinin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edildi. Ancak 63 temsilciden 13'ü, yerel yasama yetkilerinin verilmesine karşı oy kullandı.

Altı paragraftan oluşan metin, Korsika toplumu kavramı, adanın seçilmiş temsilcilerine yasama yetkisi verilmesi olasılığı ve son olarak bu metnin bir halk oylaması yoluyla Korsikalı seçmenlere sunulması fikri olmak üzere üç bölüm halinde oylamaya sunuldu. Daha sonra yapılan dördüncü bir oylama, Korsika Meclisi'nin 63 üyesinin bu üç bölümlü istişaresini resmiyete döktü.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ile ada meclisinden farklı siyasî eğilimleri temsil eden sekiz Korsikalı temsilci, bu ay ortasında Paris'te bu metin üzerinde anlaşmaya varmıştı.

62 LEHTE, BİR ALEYHTE OY

Korsika Meclisi’ndeki 62 temsilci, “Cumhuriyet bünyesinde özerklik statüsünün tanınmasını" öngören ilk paragrafı lehinde, sadece bir bağımsızlık yanlısı temsilci karşı oy kullandı.

Metnin Korsikalı seçmenler tarafından "halk istişaresi" yoluyla onaylanmasını öngören 6’ncı paragrafı da oylandı.

Son olarak, ada temsilcilerine verilebilecek "yasama yetkisini" ele alan dört paragrafla ilgili olarak 49 lehte, 13 aleyhte ve bir çekimser oy kullanıldı.

"Bu şekilde kabul edilen metnin parlamentoya iletileceği" belirtilen dördüncü ve nihaî oylamada 62 temsilci lehte, bir temsilci aleyhte oy kullandı.

ULUSAL MECLİS

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika sürecindeki bu aşamanın tamamlandığını düşünse de, Ulusal Parlamentoda projenin oybirliğinden uzak olduğu yolunda görüşler var.

Senato'da çoğunluğa sahip olan sağ kanat, bu anayasal reforma karşı çıkıyor. Bu reformun geçerli olabilmesi için Ulusal Meclis ve üst meclis olan Senato’da aynı şekilde kabul edilmesi gerekecek. İki kanadın bir arada yapacağı son oylamada ise beşte üç çoğunluk gerekiyor.

Paris'in Fransız anayasası çerçevesinde Korsika'ya ne tür bir özerklik verebileceğine ilişkin müzakereler, bağımsızlık yanlısı militan Yvan Colonna'nın ölümü sonrasında 2022'de adada haftalarca süren şiddet olayları müteakiben başlatıldı.

Colonna, 1998 yılında Korsika polis şefi Claude Erignac'a yönelik suikast nedeniyle ömür boyu hapis cezasını çektiği cezaevinde uğradığı saldırı sonuncunda hayatını kaybetmişti.