Koronavirüsü nedir? Belirtileri neler?

Koronavirüsü nedir? Belirtileri neler?

Çin'in Wuhan kentinde yeni bir tür virüs ortaya çıktı. Virüse yakalananlarda akut solunum yolu enfeksiyonu görülüyor. Birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse, Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başlandı. Koronavirüsü nedir? Belirtileri neler?

Koronavirüsün yayılma nedeni henüz net olarak bilinmemekle birlikte, hayvanlardan insanlara geçtiği tahmin edilirken, son bilgilerde insandan insana geçtiği haberleri hızla yayılmaya başladı. 

ŞEHİR SAKİNLERİNE MASKE TAKMA ÇAĞRISI

Yetkililerin önlem olarak alınan tedbirleri yayımladığı bildiride şehir sakinlerinin, belirli nedenler harici şehri terk etmemeleri, halka açık mekanlarda maske takması gerektiği belirtildi. Ayrıca, uyarıyı dikkate almayanların ilgili kanunlara göre cezalandıracağı da uyarısı da bildiride yer aldı.

ÜLKE SINIRLARINI AŞTI

Ülkede hızlı şekilde yayılarak salgına dönüşen virüsü taşıyanlar karantinaya alınırken bu kişilerle temas edenler de müşahede altında tutuluyor. 

Vuhan kentinden ülkedeki diğer şehirlere sıçrayan virüs şimdiye kadar Güney Kore, Japonya, Tayland, Avustralya ve ABD'ye seyahat eden Vuhanlı yolcular aracılığıyla ülke sınırlarını aştı. 

Bu kapsamda, Tayland'da 3, Japonya, Güney Kore, ABD ve Avustralya'da birer kişide koronavirüsü tespit edildi. Vakaların ortak noktası, virüsten etkilenen kişilerin ya Vuhan'da yaşamış ya da Vuhan'dan bir şekilde geçmiş olması. 

Virüsün sınırları aşmasıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de harekete geçerek alınacak önlemler ile ilgili toplantı düzenleyecek. Çin hükümeti de virüsün görüldüğü ülkeler dahil, bu konuyla alakalı tüm ülkelerle el birliği içinde hareket etmeye hazır olduklarını açıkladı. 

Diğer yandan ülkede milyonlarca kişinin seyahate başladığı Bahar Bayramı yolculuğu sırasında virüs ile ilgili salgın durumunun çok daha ileri boyutlara ulaşması muhtemel görünüyor.

VİRÜSÜN ORTAYA ÇIKIŞI

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edildi. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıkladı. 

Huanan Deniz Ürünleri Pazarı 1 Ocak'ta söz konusu "gizemli vaka" nedeniyle kapatılırken Vuhan Belediyesi 5 Ocak'ta virüsün SARS ya da MERS hastalıkları olmadığını bildirdi. 

Çinli bilim insanları, 9 Ocak'ta söz konusu "gizemli hastalığı", yeni tip koronavirüsü olarak tanımladı. Vuhan yerel hükümeti, 11 Ocak'ta virüsün salgına dönüştüğünü açıkladı ve ilk can kaybı yaşandı. 

Bilim insanları, virüsün SARS'a yüzde 80 benzerlik gösterdiğini belirtti. 

Koronavirüsü, 14 Ocak'ta ilk defa Çin dışında görüldü. Tayland hükümeti, Vuhan'dan gelen bir kişide virüsün tespit edildiğini açıkladı. 

Japonya, 16 Ocak'ta virüs ile ilgili ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu. Aynı gün virüs Vuhan'da 41 kişide daha görüldü. 

Taylan'da 17 Ocak'ta yeni koronavirüsü bulaşan ikinci vaka ortaya çıktı. Vuhan'da 18 Ocak'ta 59 kişide daha virüs tespit edildi, can kaybı 3'e çıktı. 

Virüs, 19 Ocak'ta Guangdong eyaletine bağlı Şıncın kentine sıçradı ve ilk vaka görüldü. Vuhan'da ise 19 ve 20 Ocak'ta 136 yeni vaka tespit edildi. 

Başkent Pekin'de 20 Ocak'ta 2 kişide virüs tespit edildiği bildirildi. Güney Kore'de de ilk vaka tespit edildi. 

21 Ocak'ta virüsten etkilenenlerin sayısı 300'ü aştı ve 6 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 22 Ocak'ta virüsün bulaştığı kişi sayısı 440'a çıktı, can kaybı 9'a ulaştı. 

Çin'de 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgını görülmüştü. Hastalığın varlığını ilk başta inkar eden Çin hükümeti daha sonra kabul etmişti. 

Çin'de 5 bin 328 kişiye bulaşan SARS, 349 can kaybına neden olmuştu. Virüs aynı zamanda dünyada 8 bini aşkın kişiyi etkisi altına alarak 775 kişinin ölümüne neden olmuştu. 

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ 

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. 

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.  

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.  

Virüs akut solunum yolu sendromu (SARS) virüsüne yüzde 80 benzerliği bulunmasıyla halkta tedirginliğe yol açmıştı.  

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar 8 binden fazla kişide SARS virüsü görülürken bunlardan 775'i hayatını kaybetti.

NASIL BULAŞIYOR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Grip hastalığı gibi insandan insana bulaşıyor ve bağışıklık sistemi düşük insanları daha ağır etkiliyor. Virüsün sebep olduğu hastalığın tedavisinde net bir tedavi bulunmuyor, yetkililer tedavi için grip veya soğuk algınlığında kullanılan tedavi yöntemlerini tavsiye ediyorlar. Koronavirüsünden dolayı hastalığa yakalananlara bolca sıvı, dinlenme ve uyku tavsiye ediliyor. Belirtiler kötüleştiği zaman aynı soğuk algınlığındaki gibi doktora gidilmesi tavsiye ediliyor. Henüz virüsün neden olduğu hastalık için bir aşı bulunmuyor, koronavirüsünü kapmamak için ellerin sürekli yıkanması ve temizliğe önem verilmesi gerekiyor. Virüsün ev hayvanlarına da bulaşabileceği öngörülüyor ve ev hayvanlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.