Kore Savaşı'nın aşıkları 70 sene sonra buluştu

Web Özel
Kore Savaşı'nın aşıkları 70 sene sonra buluştu
Duane Mann 70 yıl sonra eski kız arkadaşı Peggy Yamaguchi'yi gördüğünde çocuk gibi heyecanlandı. Fotoğraf: Brian Mann.

Kore Savaşı sırasında birbirine aşık olan çift 70 yıl sonra buluştu. İkisi de birbirini hiç unutmadı. Biri cüzdanından resmini hiç çıkartmadı, öteki ise oğluna eski sevgilisinin adını verdi. Mektuplar yakılmasaydı belki bugün evlilerdi...

Duane Mann, Kore Savaşı'nda hizmet etmesi için 1953 yılında 22 yaşındayken Japonya'ya gönderilen ABD'li bir denizci. Görevi sırasında 21 yaşındaki Japon, Peggy Yamaguchi'ye gönlünü kaptırmış. Mann, "Onu ilk dans ederken gördüm, dansı dikkatimi çekmişti. Sonrasında ise gülümsemesi ve ince zekası... Hiç onun gibisi görmemiştim." diye anlatıyor nasıl aşık olduğunu.

Kore Savaşı'nın aşıkları 70 sene sonra buluştu - Resim : 1
Duane Mann'in objektifinden Peggy Yamaguchi. Kaynak: Duane Mann.

Bu yıl 91 yaşına basan Mann, sevgilisi Peggy için "Çok güzeldi, çok hassas ve nazikti." diyor.

Peggy, ordu mensuplarının sık gittiği bir kulüpte vestiyer görevlisi olarak çalışıyormuş. İngilizcesi iyi olan genç kız, Duane'e çalışanlarla ve bölge sakinleriyle iletişim kurması konusunda yardımcı oluyormuş.

Duane bir akşam işten sonra kulübe gittiğini, kulüpte canlı müzik olduğunu ve Peggy ile dans etmeye başladıklarını anlatıyor. "'Ne güzel dans ediyor' diye geçirdim içimden" diye de devam ediyor. Zamanla her gün buluşmaya başlayan çift, Elvis Presley ve Tony Bennett şarkılarıyla kulüp kapanana kadar dans ediyormuş. "İnsanlar da durmuş bizi izliyorlardı" diye anlatıyor o günleri Duane.

Genç asker, o danslar sırasında aşık olmuş Peggy'ye. Çiftin aşkları bir yıl kadar sürmüş. Sonrasında ABD Donanması Duane'i beklediklerinden daha erken bir zamanda ABD'ye geri göndermiş.

Kore Savaşı'nın aşıkları 70 sene sonra buluştu - Resim : 2
Duane Mann, Japonya'da görev yaparken. Kaynak: Duane Mann

Bu sırada Peggy de hamileymiş ve çift bir plan yapmak zorunda kalmış. Planlarına göre, Duane Mann memleketine dönecek; savaşta ölme ihtimalinden ötürü babasına bıraktığı parasını alacak ve sevgilisini memleketi Iowa'ya getirtecekti. "Peggy ile evlenmek istiyordum" diyen Duane, Iowa'da kendini bir sürprizin beklediğinden habersizmiş.

PARASIZ KALMIŞ

Duane, evine döndüğünde babasının bütün birikimini harcadığını öğrenmiş. "Hiç param kalmadığını bilseydim, Iowa'ya asla dönmezdim." diyor Duane Mann.

Çift, sürekli mektuplaşarak bir çözüm yolu arıyormuş. Duane de bu sırada bulduğu en yüksek maaşlı işe girmiş ve bir demiryolu şirketinde çalışmaya başlamış. Duane bir an önce para biriktirip sevgilisine kavuşmanın hayallerini kurarken, Peggy Yamaguchi'nin mektupları bir ay sonra kesilmiş. Duane Mann bunun nedenini ise sonra öğrenmiş: Duane'in annesi bu ilişkiyi onaylamadığından ve oğlunun bir Japon'la evlenmesini istemediğinden Peggy'den gelen mektupları yakıyormuş.

Duane'in kız kardeşi aylar sonra bir mektubu ele geçirmiş ve gizlice Duane'e vermiş. Duane mektubu okuyunca yıkıldığını çünkü Peggy'nin mektupta bebeğin öldüğünü ve kendisinin de ABD Hava Kuvvetleri'nden Wisconsin'li bir askerle evlendiğini yazdığını anlatıyor.

Okuduklarından sonra Duane suçluluk hissine kapılmış ve bu his 70 yıl boyunca peşini hiç bırakmamış. Duane "Onu terk ettiğimi düşünmesinden çok korktum" diyor.

Duane ayrılığın ardından hayatına devam etmiş. İyi bir iş kurmuş, iki kere evlenmiş ve altı tane çocuk sahibi olmuş. Fakat Peggy Yamaguchi hiç aklından çıkmamış. Bugün bile hala cüzdanında Peggy'nin iki tane fotoğrafını taşıyor. Duane, daha sonra birkaç kere Peggy'yi bulmaya çalışmış ama hiç başarılı olamamış; ta ki kısa bir süre önce Facebook'ta bir paylaşım yapıncağa kadar.

Duane, Facebook'ta Peggy ile yaşadıkları aşkı anlattığı bir paylaşım yaparak, çevresindekilerden kendisine Peggy'i bulmasına yardım etmelerini istemiş. Bu paylaşım kısa bir süre içinde bir yerel kanala çıkmış. Kanalın çalışanları ise Peggy Yamaguchi'nin evlendikten sonra Sedenquist soy ismini aldığını saptamış ve Peggy'nin oğlu Rich Sedenquist ile iletişime geçmiş.

Hatıralarında Duane'ne dair ne varsa hepsini derinlere bastırdığını söyleyen Peggy, hislerini "Duane'nin resmini gördükten sonra sanki daha dün dans etmişiz gibi hissettim." şeklinde ifade ediyor. Peggy, eski sevgilisinin "iyi görünüşlü, uzun ve çok dürüst" biri olduğunu belirtiyor.

Escanaba'da 1955'te evlendiği eşi ve sonrasında dünyaya getirdiği üç oğluyla yaşan Peggy, ilk çocuğuna Duane adını vermiş; Mike Duane Sedenquist...

70 YILDAN SONRA 14 SAATLİK YOLCULUK

Duane, Peggy ile buluşabilmek için oğlu Brian Mann ile 1 Haziran'da Iowa'dan Michigan'a 14 saatlik bir yolculuk yaptı. 70 yıl sonra birbirini gören eski aşıklar görüştüklerinde birbirlerine uzunca sarıldılar. Peggy Duane'e "Danslarımızı hatırlıyor musun?" diye sordu.

Kore Savaşı'nın aşıkları 70 sene sonra buluştu - Resim : 3
Duane Mann ve Peggy Yamaguchi Sedenquist istibatı koparmayacaklarını belirtiyor. Kaynak: Brian Mann 

Buluşma anı için "Çok özeldi" diyen Peggy, hiçbir zaman Duane'in kendisini terk ettiğini düşünmediğini söyledi. Eski aşıklar daha sonra ailelerini de tanıştırdı ve başlarından geçenleri konuştu. Nihayet Peggy'e onu terk etmediğini söyleyebildiği için çok huzurlu olduğunu vurgulayan Duane'in şimdi bir isteği daha var: Peggy ile bir kez daha dans edebilmek...

*Bu haberde The Washington Post'ta Sydney Page imzasıyla yayımlanan "Torn from his first love in the Korean War, strangers just helped them reunite" başlıklı yazıdan faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

Web Özel