Köpeğiniz insan yaşıyla kaç yaşında?

Köpeğiniz insan yaşıyla kaç yaşında?

Köpeklerin yaşını hesaplarken mevcut yaşını 7 ile çarpma formülü değişti. Yapılan araştırmalar, 7 yaşındaki bir köpeğin insan yaşına göre yaklaşık 80'e denk geldiğinin yanlış olduğunu ortaya koydu

ABD'deki California Üniversitesi'nde bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, yıllardır bilinen köpeğin yaşını 7 ile çarparak insanlarda hangi yaşa denk geldiğini ortaya koyan formülün yanlış olduğunu gösterdi. Yeni geliştirilen formüle göre ise 2 yaşındaki bir köpeğin yaşı 42.1. 

Araştırmada insanların biyolojik saati ile 104 Labrador retriever cinsi köpeklerinki kıyaslandı.İnsanlara göre ilk başlarda daha hızlı yaşlanan köpeklerin, birkaç yıl sonra insanların orta yaşına eş değer yaşa denk geldikleri anlaşıldı. Çalışma sonunda köpekler ve insanların yaşlanma süreçlerindeki benzerlik dikkate alınarak yeni bir formül geliştirildi.

Yeni formül sadece 1 yaşın üzerindeki köpekler için geçerli. Köpeğinizin yaşını hesaplayabilmeniz için "ln" fonksiyonu olan bir bilimsel hesap makinesi kullanmanız gerekiyor. 

Formül ise şu şekilde; 16 x ln (köpeğin yaşı) + 31 

Bu formülle 2 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 42,1, 5 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 56,8 ve 10 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı da 67,8 çıkıyor.